Hlavní obsah

Islámský stát přišel o čtvrtinu rozlohy

Islámský stát (IS) přišel v roce 2016 o téměř čtvrtinu území, která měl pod svou kontrolou v Iráku a v Sýrii. Podle analýzy společnosti IHS Markit, zveřejněné ve čtvrtek, je už v ohrožení celistvost chalífátu, který se může brzy rozpadnout.

Foto: David Ryneš, Novinky

Územní ztráty IS od ledna 2015 do 31. prosince 2016

Článek

Rozsah ovládaného území se zmenšil o 23 procent ze 78 000 kilometrů čtverečních, což odpovídalo rozloze České republiky, na 60 400 kilometrů čtverečních. Ještě v půlce loňského roku to bylo 68 300 kilometrů čtverečních. V roce 2015 byly ztráty IS pomalejší – z téměř 91 000 kilometrů čtverečních se jeho území zmenšilo na 78 000. V půlce roku 2015 přitom měl pod kontrolou území o rozloze 300 000 km čtverečních.

Nikdy nešlo o kompaktní území, ale o oblast vypadající na mapě jako síť nebo chobotnice s chapadly, natahujícími se podél důležitých řek nebo strategických silnic.

„Islámský stát utrpěl v roce 2016 bezprecedentní teritoriální ztráty včetně klíčových území, která jsou životně důležitá pro vládnutí skupiny,” uvedl analytik IHS Markit Columb Strack. „Je tomu tak navzdory prosincovému oportunistickému znovudobytí Palmýry od syrské vlády, která se soustředila na Aleppo,” dodal.

Vnitřní štěpení

Podle něj to vede ke ztrátě soudržnosti a rostoucím neshodám uvnitř Islámského státu ohledně jeho vlastní strategie a také to oslabuje jeho autoritu. Je to patrné jak z publikací IS, tak z diskursu teoretiků džihádu. „Islámský stát je vnitřně rozdělen na dvě opoziční doktríny,“ uvedl expert IHS Conflict Monitor Ludovico Carlino. „To tak zvyšuje riziko toho, že bojovníci IS budou stále častěji přebíhat do jiných skupin, či potenciálního vnitřního rozpadu.”

Podle IHS by do poloviny letošního roku mohl zcela padnout severoirácký Mosul, který představoval hlavní baštu IS v oblasti. V těchto dnech irácká armáda oznámila, že dobyla východní část města.

Dobytí metropole IS, kterou je syrská Rakka, bude komplikovanější, protože islamisté ji budou ještě intenzivněji bránit. „Rakka představuje jádro Islámského státu a je nepravděpodobné, že by ji opustili bez boje,” řekl Strack. Podle něj půjde „o velkou pozemní intervenci jednoho z velkých vnějších hráčů, tedy Spojených států, Turecka, Ruska a Íránem podporovaných syrských vládních sil“.

Reklama

Výběr článků

Načítám