Hlavní obsah

Islámský stát chtěl jen mladé ženy, starší skončily v masovém hrobě

Masový hrob s desítkami těl žen zavražděných zřejmě Islámským státem objevily kurdské jednotky ve městě Sindžár na severu Iráku. Uvedla to v sobotu agentura AFP s odkazem na kurdské představitele. Kurdové ve čtvrtek zahájili v oblasti velkou ofenzívu proti IS a město o den později osvobodili.

Foto: Reuters

Pešmergové při útoku na IS v Sindžáru

Článek

Masový hrob na okraji Sindžáru ještě nebyl odkrytý, podle člena místní kmenové rady Mijasíra Hadždžího je v něm pohřbeno 78 žen ve věku od čtyřiceti do osmdesáti let.

„Zdá se, že teroristé (z Islámského státu) chtěli zotročit jen mladé ženy,“ řekl AFP Hadždží.

Mahzmá Chalíl, který je oficiálně odpovědný za správu oblasti Sindžáru, nález masového hrobu potvrdil. Podle něj je v něm zhruba 80 těl.

Místo prý našli na základě informací od mladých žen, které byly údajně svědkyněmi toho, když bojovníci IS popravovali zajatkyně, než z města utekli.

Vyčistit město od náloží

Bojovníci z kurdských jednotek Pešmerga se mezitím snaží vyčistit Sindžár od bomb, které tam ustupující Islámský stát nastražil.

„Dosud jsme zneškodnili 45 náloží a trhavin umístěných v autech,“ uvedl Sulajmán Saíd z pyrotechnické jednotky. Bomby jsou i uvnitř domů. Problémem jsou také minová pole. Kurdové navíc objevili 20 tun výbušnin v jedné z továren, kde IS nálože vyráběl.

Foto: Reuters

Pešmergové při tažení proti IS v Sindžáru

Podle plukovníka Steva Warrena, mluvčího mezinárodních jednotek vedoucích operaci proti IS, je vyčištění města od nastražených bomb druhou nezbytnou fází poté, co se Sindžár podařilo osvobodit. Teprve pak bude možný návrat obyvatel, kteří před radikály uprchli.

Masivní kurdská pozemní operace začala ve čtvrtek ráno. Ze vzduchu ji jistily americké a koaliční nálety. Tažení se účastní i jednotky jezídů, náboženské menšiny, která oblast Sindžáru obývá.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Při ofenzívě se také podařilo ovládnout klíčovou silnici č. 47, která je spojnicí mezi hlavním městem Islámského státu - syrskou Rakkou a severoiráckým Mosulem.

IS dobyl Sindžár v srpnu loňského roku. Tisíce jezídů kvůli tomu opustily své domovy. OSN útok na tuto menšinu označila jako možnou genocidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám