Hlavní obsah

Islamisté v Kobani dobývají ulici za ulicí, ovládli už tři městské čtvrti

Kobani
Aktualizováno

Bojovníci Islámského státu dobyli další části kurdského města Kobani na hranici s Tureckem. Postupují ulici za ulicí, už ovládli tři městské čtvrti. Kurdové naléhají na spojence a tureckou vládu, aby zasáhli. Uvedla to v úterý stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islamisté v Kobani dobývají ulici za ulicí, ovládli už tři městské čtvrtiVideo: Reuters

 
Článek

„Pokud to bude pokračovat a obyvatelům Kobani a kurdským bojovníkům nepřijde žádná mezinárodní pomoc, může město padnout,“ varoval člen místní kurdské správy Karwan Zebarí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Džihádisté vstoupili v pondělí do východní části města, které obléhají už tři týdny, navzdory spojeneckým náletům. Na jedné budově a v kopcích v okolí vztyčili svoji černou vlajku. Město obléhají ze tří stran. Po dobytí Kobani by ovládli široké pásmo podél syrsko-turecké hranice.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Islámský stát obléhá Kobani už tři týdny.

V úterý dopoledne byl ve městě relativní klid, který občas přerušila střelba. V oblasti podle svědků nad ránem útočilo spojenecké letadlo, ale není jasné, co bylo jeho terčem.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecké tanky na hranici se Sýrií

Kurdové vyzývají spojence v čele s USA, aby nálety zintenzívnili, a doufají také v intervenci Turecka. Turecký parlament schválil možnost vojenského zásahu a turecká armáda stáhla k hranici množství těžké vojenské techniky. Syrská vláda však varovala, že zásah by byl agresí. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Noční boje v KobaniVideo: Reuters

Z města kvůli bojům uteklo více než 160 tisíc lidí, převážně Kurdů. Jenom za pondělí jich směrem k turecké hranici, kterou už Ankara uzavřela, prchly další zhruba dva tisíce. Z druhé strany se k hranici hrnou turečtí Kurdové, kteří chtějí v Kobani bojovat. Poslední dva dny poznamenaly jejich potyčky s tureckými pohraničníky, kteří je do Sýrie nepustili.

V bojích, jež trvají od poloviny září, padlo podle agentury AFP na 400 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám