Hlavní obsah

Islamisté povraždili 500 jezídů, ženy a děti zaživa pohřbili, tvrdí Bagdád

Irák

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) během své ofenzívy proti sektě jezídů v severozápadním Iráku zavraždili nejméně 500 členů této menšiny, přičemž některé ženy a děti pohřbili zaživa. Uvedl to v neděli irácký ministr pro lidská práva Muhammad Šía as-Súdání. Těla byla nalezena v masovém hrobě po průniku IS do horského hřebene Sindžár, kde se schovávaly desítky tisíc kurdsky mluvících uprchlíků.

Foto: Reuters

Uprchlíci ze sekty jezídů, kteří jsou na útěku před ozbrojenci z Islámského státu

Článek

As-Súdání řekl, že vláda má důkaz o tom, že bylo zabito minimálně 500 jezídských civilistů, z nichž někteří byli pohřbeni zaživa. Dalších tři stovky jezídských žen byly uneseny a zotročeny, dodal ministr.

Ofenzíva Islámského státu vůči jezídům je označována za genocidu. OSN odhaduje, že nejméně 56 dětí zemřelo žízní v táborech v sindžárském pohoří.

Foto: Reuters

Uprchlíci ze sekty jezídů, kteří jsou na útěku před ozbrojenci z Islámského státu

Jezídským uprchlíkům hrozí vyhladovění

Na 40 tisíc příslušníků starobylé sekty jezídů, jejichž víra v sobě nese prvky zoroastrismu, hinduismu, islámu i křesťanství, se před radikály z Islámského státu uteklo schovat do hor, kde přežívají v nelidských podmínkách a každým dnem jim hrozí smrt hlady. Islamisté jim dal jasné ultimátum: buď přestoupí na sunnitský islám, nebo se mají připravit na smrt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britské letadlo shodilo balíky s materiální pomocíVideo: Reuters

Vzrůstající děsivá povaha tažení Islámského státu v severním Iráku vyprovokovala USA k akci. Barack Obama v sobotu prohlásil, že zásah je nutný, aby se předešlo dalším obětem na životech a mohla být poskytnuta humanitární pomoc.

Foto: Reuters

Kurdští pešmergové na stráži před útokem radikálů z IS

Americké velení ozbrojených sil sdělilo, že během soboty byly na Irák podniknuty čtyři letecké útoky směřující na islámské radikály, kteří bezhlavě stříleli do civilistů. Při útocích Američané zničili obrněné transportéry a nákladní vůz, uvedli armádní představitelé.

Zatímco Obama uznává, že americká armáda nemůže nastolit v Iráku mír, podotkl, že letecké útoky jsou „součástí dlouhodobého projektu,“ který bude pokračovat, dokud Irák neustaví takovou vládu, která by byla schopná zajistit bezpečnost svých hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám