Hlavní obsah

Islamisté lidem v Kobani podřezali krky a vypíchali oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krutá smrt potkala obyvatele převážně kurdského města Kobani v Sýrii, kteří padli do rukou bojovníkům Islámského státu. Dobyvatelé je bez milosti vraždili tak, že jim podřezávali krky. Svým obětem dokonce vypichovali oči. Ulice podle uprchlíků zaplavila mrtvá těla bez hlav.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Kurdští uprchlíci z Kobani oplakávají své mrtvé.

Článek

„Srazili ho k zemi a za pokřiku Bůh je veliký mu uřezali hlavu. Každou noc se mi o tom zdá a každé ráno se s tou vzpomínkou budím,“ popsal pro list Daily Mail 13letý Dillyar vraždu svého 20letého bratrance Muhammada. Skupina černooděnců jim zahradila cestu, když se snažili z obleženého města uprchnout. Unikl jen Dillyar.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Také další, jimž se podařilo dostat přes hranici do Turecka, potvrdili, že se sunnitští radikálové dopouštějí zvěrstev. Ulice Kobani podle nich zaplavila mrtvá těla bez hlav.

„Viděl jsem desítky, možná stovky těl s uřezanými hlavami. Jiným chyběly ruce nebo nohy. Viděl jsem obličeje s vyříznutými jazyky nebo vypíchnutýma očima. Do smrti na to nezapomenu. Vystavili ty hlavy, aby nás všechny zastrašili. Ty lidi bez hlav viděly i děti. Viděly je,“ uvedl 38letý Amin Fadžar.

Ahmad Bakki, který s rodinou uprchl z vesnice poblíž Kobani, dodal, že na místě zůstal jeho 48letý bratranec. „Volali jsme mu. Telefon vzal Islámský stát. Řekli: ‘Máme jeho hlavu‘,” vylíčil.

Potvrdil také, že v řadách radikálů je množství zahraničních bojovníků. „Jsou to Čečenci, Angličané, jsou z celé Evropy. Poznáme to podle jejich přízvuku,“ uvedl Bakki.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdští bojovníci válčí s islamisty v ulicích KobaniVideo: Reuters

Islámský stát obléhá Kobani měsíc. Minulý týden se mu podařilo dobýt několik čtvrtí navzdory úderům letectva USA a jejich spojenců. Tento týden dobyly kurdské síly zpět tři kóty za městem. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

OSN počátkem týdne odhadovala, že v obklíčeném městě se stále nachází 700 civilistů, většinou starších lidí, a až 13 000 dalších v okolí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám