Hlavní obsah

Íránští vojáci zajali v Perském zálivu 15 britských námořníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PERSKÝ ZÁLIV

Íránští vojáci zajali patnáct britských námořníků, kteří v Perském zálivu u iráckého pobřeží kontrolovali plavidlo podezřelé z pašování aut. Podle britského ministerstva obrany jsou námořníci v pořádku. V iráckých vodách prý prováděli rutinní hlídky.

Článek

"Skupina dokončovala úspěšnou inspekční prohlídku obchodního plavidla, když je a jejich dvě lodi zajistila posádka íránského plavidla a eskortovala je do íránských teritoriálních vod. Naléháme na nejvyšší íránské představitele a požadujeme na nich okamžitý a bezpečný návrat našich lidí a zařízení," oznámila britská ministryně zahraničí Margaret Beckettová.

Ministryně již kvůli incidentu v Londýně ohlásila schůzku s iránským velvyslancem.

Šéf britských liberálních demokratů Sir Menzies Campbell rovněž vyzval k okamžitému propuštění posádky. "Bez ohledu na to, zda je to správné anebo ne, britské ozbrojené síly jsou v Iráku pod záštitou Rady bezpečnosti OSN a íránská vláda by neměla být zanechána na pochybách ohledně vážných důsledků, jaké její postup bude mít," řekl Campbell.

Írán zadržoval naposledy v roce 2004 po tři dny osm britských námořníků za údajné narušení námořních hranice. Velká Británie tehdy tvrdila, že muži byli do íránských výsostných vod dopraveni silou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám