Hlavní obsah

Íránský velitel přiznal nasazení elitních sil v Sýrii

Novinky, rei
Teherán

Velitel íránských Revolučních gard generál Mohammad Alí Džafarí otevřeně přiznal přítomnost elitních jednotek Kuds v Sýrii zmítanou občanskou válkou. Potvrdil výcvik 50 000 členů milice Džiš Ša'abí budované po vzoru íránské polovojenské organizace Basídž.

Foto: Profimedia.cz

Velitel íránských Revolučních gard generál Mohammad Alí Džafarí

Článek

„Pro Islámskou republiku Írán je ctí sdílet zkušenosti a poskytnout každou radu, aby pomohla bránit Sýrii,“ prohlásil podle listu Wall Street Journal (WSJ) v neděli Džafarí. Dodal, že příslušníci sil Kuds jsou v Sýrii i Libanonu několik let, aby byli k dispozici chudým a napomáhali islámskému obrození. Jejich přítomnost ale neznamená „vojenskou účast“, zdůraznil.

Tato slova jsou v rozporu s dřívějším výrokem Džafarího podřízeného, generála Salara Abnúše, jenž minulý měsíc prohlásil, že Írán se účastní všech aspektů rok a půl trvajícího konfliktu v Sýrii, upozornil WSJ.

S rostoucí silou opozice je režim syrského prezidenta Bašára Asada čím dál víc závislý na vnější pomoci, dodal list. Opoziční skupiny v Sýrii podporuje Západ, Turecko a další sousední státy, odkud ale do Sýrie přicházejí i islámští radikálové napojení na Al-Káidu. [celá zpráva]

Velitel Revolučních gard Džafarí ve svém nedělním projevu varoval také před možným izraelským útokem proti íránským jaderným zařízením. V takovém případě íránské rakety zajistí, aby z Izraele „nic nezbylo“, upozornil, přičemž také pohrozil úderem na americké základny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám