Hlavní obsah

Íránský reaktor na plutonium poškodil výbuch

Novinky, rei
Teherán

Írán si bude muset na první zkoušku provozuschopnosti svého těžkovodního jaderného reaktoru na výrobu plutonia v Araku počkat. Zařízení, které je ve výstavbě na západě země, totiž minulý týden poničila exploze a veškeré práce tam byly pozastaveny. V pondělí o tom informoval izraelský server Debka.com, který se odvolává na izraelské i íránské zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Těžkovodní jaderné zařízení v Araku ležícím 320 kilometrů jižně od Teheránu

Článek

Výbuch měl nastat uvnitř reaktoru, kde se připravovala první zkouška zařízení. Měla se uskutečnit ještě tento měsíc a použito při ní mělo být náhradní palivo a lehká voda. Izraelský server napsal, že mohla explodovat jedna z chladicích nádob a tlakové trubky. Rozsah škod není znám.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Íránští experti určili čtyři možné příčiny nehody: sabotáž, počítačový virus, chybné zkonstruování chladicího zařízení, které nevydrželo tlak, anebo úmyslný prodej nekvalitního materiálu.

Íránci se podle izraelského serveru snažili záležitost utajit.

Kvůli incidentu museli první test zařízení odložit už podruhé, o prvním odkladu Teherán informoval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) v srpnu.

Reaktor v Araku má mít výkon až 40 megawattů. Experti očekávají, že při plném výkonu se v něm za rok v budoucnu vyrobí až 12 kilogramů plutonia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám