Hlavní obsah

Íránskému boeingu ve vzduchu upadl motor

Teherán

Jeden z motorů Boeingu 747 íránské letecké společnosti Mahan Air upadl ve čtvrtek krátce po vzletu stroje z teheránského letiště. Nehoda se obešla bez zranění, uvedla tamní média.

Foto: Mahan

Boeing 747 aerolinek Mahan Air

Článek

Boeing měl namířeno do města Bandar Abbás na jihu Íránu. Poté, co mu krátce po vzlétnutí motor upadl, vrátil se nouzově na letiště a bez potíží přistál. Motor dopadl do pole, takže nikdo neutrpěl zranění. Tři sta cestujících na palubě ale trnulo hrůzou, uvedla agentura AFP.

Írán podle AFP zoufale potřebuje modernizovat svých 140 dopravních letadel, která provozuje. Letka je v bědném stavu kvůli mezinárodním sankcím spojenými s jaderným programem. Západ sankce, v jejichž důsledku se Íránci nemohli dostat například k náhradním letadlovým dílům, částečně odvolal teprve na počátku loňského roku.

Sankce by po červencovém podepsání dohody o jaderném programu měly skončit na začátku příštího roku. Írán už plánuje, že pak nakoupí desítky nových letadel. Jedná kvůli tomu s firmou Boeing i Airbus. Íránci chtějí mít do roku 2020 tři sta nových letadel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám