Hlavní obsah

Íránské gardy vydaly text předjímající jadernou zkoušku

Právo, roš
Teherán

První článek předjímající test íránské jaderné bomby vyšel na webové stránce Gerdab íránských Revolučních gard. Informoval o tom britský list The Guardian s tím, že zásadně prolamuje tabu, jelikož Írán dosud trval na tom, že jeho jaderný program je pouze mírový.

Foto: Profimedia.cz

Velitel íránských Revolučních gard Mohammad Alí Džafarí

Článek

„Den po první jaderné zkoušce Íránské islámské republiky bude pro nás Íránce běžným dnem, ale v očích některých z nás bude nová jiskra,“ citoval Guardian z článku.

„Den předtím, možná v centrálních íránských pouštích, kde kdysi chtěli Američané a některé další západní země ukrýt svůj jaderný odpad, se uskutečnil podzemní jaderný výbuch,“ pokračoval článek.

Podle experta na Írán Mejera Džavedanfara jde o radikální zlom. Teherán chce podle něj bombou buď zastrašit přijetí dalších sankcí a možný vojenský zásah, nebo zvýšit prestiž režimu v očích vlastní veřejnosti.

Uran pro bombu do dvou měsíců

Podle Gregoryho Jonese, experta Rand Corporation, může mít Írán dost uranu pro bombu už během dvou měsíců.

Na základě zpráv jaderných inspektorů dospěl k závěru, že Írán má 38,3 kilogramu uranu obohaceného na 19,7 procenta a při současné kapacitě centrifug může během osmi týdnů získat dvacet kilo 90procentního uranu potřebného pro bombu.

Reklama

Výběr článků

Načítám