Hlavní obsah

Íránka měla oslepit muže, který ji připravil o oči. V poslední chvíli mu odpustila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Dvaatřicetiletá Íránka Amené Bahrámíová na poslední chvíli odpustila svému nápadníkovi, který ji po odmítnutí popálil v obličeji kyselinou a oslepil. Vykonání trestu bylo už jednou v květnu odloženo. Tehdy ho v rámci práva šaría „oko za oko“ měla provést samotná Bahrámíová. Nedělní exekuci již měl na starosti lékař, který se chystal útočníkovi v umělém spánku nakapat pod víčka žíravinu.

Článek

Teheránský prokurátor íránské agentuře Isna potvrdil, že žena se svého práva vzdala jen pár okamžiků před vykonáním rozsudku v teheránské nemocnici, která spadá pod justici.

"Udělala jsem to i pro klid své rodiny a taky pro svou zemi, protože se zdá, že ostatní země sledují, co uděláme," řekla Bahrámíová s tím, že o rozsudek bojovala sedm let, ale nakonec se rozhodla pro milost, neboť podle jejích slov verš koránu o zásadě "oko za oko, zub za zub" říká, že je třeba odpouštět.

Foto: Profimedia.cz

Amené Bahrámíová na fotografii z roku 2008, na níž ukazuje svou podobenku z doby před útokem.

Bahrámíová utrpěla rozsáhlé popáleniny obličeje poté, co odmítla Movahedího návrhy na sňatek a on na ni v roce 2004 hodil nádobku s kyselinou. „V ruce držel červenou nádobku. Na chvíli se mi podíval do očí a obsah nádobky mi stříkl do obličeje,“ řekla Bahramíová u soudu v roce 2008. Zároveň požádala, aby bylo uplatněno právo šaría a viníkovi bylo oplaceno stejnou měrou.

„Byl uložen dobrý trest a zvolena vhodná metoda, odsouzený bude oslepen několika kapkami kyseliny v očích poté, co bude uveden do umělého spánku,“ oznámil už dříve právník Bahrámíové Ali Sarafí.

Příklad, ne pomsta

V případu, který si před třemi lety vysloužil velkou publicitu, soud v Teheránu nařídil provést na Movahedím takzvanou „odplatu“. Muž se k činu přiznal a poškozenou Bahrámíovou zvolil za vykonavatele trestu. Zároveň mu bylo uloženo, aby vyplatil oběti odškodné. Bahrámíová však „krvavé peníze“ odmítla.

Íránské úřady zvolily tento trest jako exemplární kvůli tomu, že v zemi se počet útoků kyselinou rapidně zvýšil. Bojovníci za lidská práva jej však považují za nehumánní. Například britské ministerstvo zahraničí označilo útok na Bahrámíovou za strašný, přesto Teherán vyzvalo, aby odplatu na Movahedím zastavil.

„Osoba, která to udělala, si zaslouží, aby prošla stejným utrpením jako já. Jen tak ucítí mou bolest. Mým záměrem je uplatnit právo, nikoli pomstu, aby tím nemusela projít už žádná žena. Má to být příklad,“ uvedl španělský list ABC vysvětlení Bahrámíové.

Vyhrožovali jí smrtí

Trest měl být vykonán už v polovině května, ale pozastavil ho soud, aby dal poškozené čas na rozmyšlenou. Sama Bahrámíová několikrát uvedla, že to pro ni není jednoduché a žádosti, aby si oslepení muže rozmyslela, dostávala z mnoha stran. „Jeho matka telefonovala mým rodičům. Žádala o milost. Řekla že Madžíd pro mě bude pracovat, pokud si bude moci nechat zrak. Oba prohráváme, protože jsme oba velmi trpěli,“ řekla žena.

Jak žena uvedla, obdržela také varování od policie, aby nevycházela z domu samotná, stejně jako výhrůžky zabitím. Bahrámíová dnes žije ve Španělsku s invalidní penzí od tamní vlády. V zemi také podstoupila 17 operací, ale lékařům se už nepodařilo vrátit jí zrak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám