Hlavní obsah

Íránci si hrají se Západem na schovávanou, jejich tankery vypínají navigaci

Novinky, rei

Na íránský ropný průmysl tvrdě doléhají sankce Západu a státní firmy marně hledají kupce. Íránci se snaží sankce obejít a jejich tankery v rozporu s námořním právem stále častěji vypínají satelitní navigaci. Jak v pondělí napsal deník Washington Post, na schovávanou si takto se západními úřady hraje už asi čtvrtina flotily íránských tankerů.

Foto: Profimedia.cz

Íránský tanker v Kaspickém moři

Článek

Některé lodě vypínají satelitní navigaci na dobu delší než jeden měsíc, uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). To je přitom v rozporu s mezinárodními zákony, podle nichž lodě musí mít zapnuté systémy jako pojistky v případě nehody a úniku paliva a materiálu. Kapitáni mohou zařízení vypínat jen v několika výjimečných případech, například při střetu plavidla s námořními piráty.

Vypnutí navigace ale může mít jen omezený efekt v případě plavidel delších 300 metrů, neboť lodě sleduje množství dalších zařízení. Záležitost ale názorně dokumentuje potíže, s jakými se Íránci potýkají, uvedl americký list.

„Dostávají se do stále větší izolace diplomatické, finanční a ekonomické,“ tvrdí náměstek amerického ministra financí David Cohen před blížícím se novým kolem jednání o íránském jaderném programu, kvůli němuž Západ uvalil na Írán sankce opakovaně. Cohen upozornil, že ropná krize dopadá i na ostatní odvětví íránské ekonomiky a vyvolává celkový růst cen a nezaměstnanosti i pokles hodnoty íránského rijálu.

Ropa končí ve skladištích

Írán podle IEA v dubnu těžil 3,3 miliónu barelů ropy denně, což je jen o něco méně než loni. Stále větší množství suroviny ale podle agentury zůstává neprodané ve skladištích. V minulých měsících v nich skončilo 20 až 25 miliónů barelů ropy, uvedl Washington Post.

Zatímco Turecko a Jihoafrická republika nedávno navýšily dovoz íránské ropy, objednávky zrušily největší příjemci z Evropské unie. Nedávno navíc oznámily záměr omezit dovoz indické firmy. [celá zpráva]

Čína situace využila a zahájila tichou válku za snížení cen. Írán mezitím oznámil, že akceptuje platby za ropu i v čínské měně. [celá zpráva]

Ostatní státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvýšily těžbu, k čemuž je ovšem částečně motivoval celosvětový růst cen. V praxi tak bez Íránu na trhu zvládají pokrýt poptávku. Saúdská Arábie navíc podle listu Washington Post nabízí slevy, zejména asijským odbytištím.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád před časem prohlásil, že Írán „přežije“, aniž by vyvezl jediný barel za dobu tří let. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám