Hlavní obsah

Íránce rozzuřilo zavedení přídělového systému na benzín

TEHERÁN

Írán zaplavily od úterý nepokoje kvůli rozhodnutí vlády, která počínaje středou zavádí přídělový systém na benzín. V řadě měst vyšli lidé do ulic, vypálena či jinak poničena byla skoro dvacítka benzínových stanic.

Článek

Ministerstvo ropného průmyslu oznámilo omezení v úterý večer. Podle něj si budou řadoví íránští občané moci koupit pouze 100 litrů benzínu měsíčně za dotovanou cenu 1000 ríjálů za litr (2,29 koruny). Taxikáři mají dovoleno načerpat za měsíc 800 litrů. Do dvou měsíců se vláda prý rozhodne, kolik benzínu bude možné si koupit nad tento limit za vyšší částku.

Do ulic velkých íránských měst vyšli v noci na středu na protest majitelé automobilů, kteří na některých místech údajně rabovali obchody, ničili vozidla a střetávali se s policisty. Blíže neupřesněný počet vandalů byl zadržen. Automobilisty rozhořčilo, že opatření bylo oznámeno pouhých pár hodin před tím, než vešlo v platnost, vytrvale troubili na klaksony. Některá čerpadla čekající napadli, když obsluha před půlnocí přestala prodávat.

Demonstrace byly prý tak rozsáhlé, že se hasičům nedařilo projet k hořícím benzinovým pumpám. Bezpečnostním silám trvalo do dvou hodin do rána, než dostaly situaci pod kontrolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám