Hlavní obsah

Írán trvá na právu obohacovat uran, bez něj dohodu nepodepíše

– Ženeva

Írán nepřistoupí na žádnou dohodu s velmocemi o svém jaderném programu, jestliže v ní nebude zakotveno jeho právo na obohacování uranu. V Ženevě to ve čtvrtek před druhým dnem jednání Íránu a skupiny 5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo) prohlásil šéf íránského vyjednávacího týmu Abbás Araghčí. Byl skeptický k podpisu dohody kvůli nedůvěře velmocí.

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Pohled na jednání o íránském jaderném programu

Článek

„Hlavní překážkou je nedostatek důvěry kvůli tomu, co se stalo během minulého jednání,” řekl Araghčí v íránské státní televizi v narážce na zpřísnění návrhu dohody, které prý učinili vyjednávači skupiny 5+1 v poslední den minulého kola rozhovorů (od 7. do 9. listopadu).

„Ztratili jsme důvěru... nemůžeme pokračovat v konstruktivních jednáních, dokud nebude důvěra znovu nastolena, dokud nebudeme mít jistotu, že jednací metody jsou čisté a že mohou přinést výsledky. To ale neznamená, že jednání zastavíme,” citovala Araghčího agentura AFP.

Íránský hlavní vyjednávač dále řekl, že u jednacího stolu přetrvávají „velké rozpory”. Připustil sice, že „existuje šance na uzavření dohody do zítřka (pátek)”, označil to ale za „obtížný úkol”.

Tvrdší postoj dal už ve středu najevo ajatolláh Chameneí, který upozornil, že jsou nepřekročitelné hranice, za něž Teherán neustoupí. [celá zpráva]

V centru stojí právo obohacovat uran

„Žádná dohoda, která nebude obsahovat obohacování uranu v plném rozsahu, nebude akceptována,” citovala Araghčího vyjádření na jeho twitterovém účtu agentura IRNA. Podle Reuters označil íránský vyjednávač právo Íránu na obohacování uranu za nepřekročitelnou hranici pro islámský stát.

„Princip obohacování (uranu) není pro nás předmětem vyjednávání, můžeme ale diskutovat o objemu, o úrovni a o místě,” dodal Araghčí.

Mezinárodní společenství trvá na omezení programu obohacování a na tom, aby Írán neměl uran obohacený výše, než je potřeba pro jaderné reaktory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám