Hlavní obsah

Írán přijímá za ropu i rupie, jednání o jaderném programu selhala

Moskva/Dillí
Aktualizováno

Moskevské rozhovory mezi Íránem a pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN a Německem o sporném jaderném programu Teheránu nepřinesly žádný výsledek. Mezinárodní společenství chtělo, aby Írán neobohacoval uran na více než 20 procent. Írán požadoval potvrzení práva na mírový jaderný program a byl by býval rád dosáhl zmírnění sankcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úterní zprávy, že Írán přijímá platby za svou ropu od Indie v rupiích, ale ukazují, že Teherán nachází cesty, jak embargo obejít.

Indie je druhým největším odběratelem íránské ropy, i když Dillí avizovalo, že odběr omezí, a ten taky klesl o 20 procent. Větším problémem ale bylo pro Indii, jak za černé zlato, kterého se její ekonomice zoufale nedostává, platit poté, co Írán ztratil přístup do světového bankovního systému kódů SWIFT.

Od prosince 2010 indické rafinerie platí za ropu přes tureckou banku Halkbank. Ročně jde o deset miliard dolarů.

Teherán a Dillí se letos v lednu dohodly, že 45 procent částky bude moci Indie platit v rupiích, aby bylo zajištěno, že platby budou pokračovat, kdyby se objevily problémy s platbami přes Halkbank.

Bharátská ropná společnost BPCL zaplatila první splátku v rupiích v pátek a druhou v sobotu. Jde o 27 miliard rupií za dovoz ropy z posledního fiskálního roku, uvedl zdroj obeznámený s platbou. Jde o necelou půlmiliardu dolarů. BPCL se nepodařilo otevřít účet u Halkbank, aby mohla platit přes ni, jako jiní dovozci.

Pro Írán je platba v rupiích komplikovaná, protože nejde o volně směnitelnou měnu. Írán ale za rupie může nakupovat indické produkty, což Dillí vyhovuje, export do Íránu činí jen 2,7 miliard dolarů. Indie nabízí potraviny i strojírenské výrobky. Čeká se, že i další indičtí dovozci budou platit v rupiích od tohoto nebo příštího týdne.

Tvrdé rozhovory bez výsledku

Dvoudenní moskevské rozhovory, které v úterý skončily, i když později, než se čekalo, takže si účastníci museli změnit letenky, byly podle zúčastněných diplomatů tvrdé a frustrující. První den dialogu průlom nepřinesl, Íránci neoblomně trvali na uznání svého práva na obohacování uranu za mírovým účelem a na zrušení sankcí proti své zemi.

Rusko podle agentury Reuters předpokládalo, že úterý by mohlo přinést "rozumný výsledek, i když je "obtížné a tvrdé" sjednotit vzájemné diplomatické postoje. To se ale nestalo.

Z rozhovorů prosakovaly během dne skeptické zprávy. Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová na tiskové konferenci potvrdila, že mezi Íránem a skupinou, která s ním vyjednává, panují hluboké neshody. Oznámila ale,  že  jednání budou pokračovat, ovšem na nižší úrovni diplomatů, 3. července v Istanbulu. Mají mít technický ráz.

Současné kolo rozhovorů v Moskvě je již třetí v letošním roce. Očekává se, že pokud diplomaté nedospějí k dohodě ani tentokrát, povede to k další izolaci Íránu a uplatnění přísných sankcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám