Hlavní obsah

Írán představil nový bitevní vrtulník, je to kopie americké cobry

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Irán v rámci námořního cvičení v Hormuzském průlivu odpálil na Nový rok nejen protilodní střely s plochou dráhou letu Kadir a protizemní Núr, ale na závěr manévrů představil i nový bitevní vrtulník Tufan 2, uvedla íránská Press TV. Íránský ministr obrany řekl, že helikoptéra výrazně zvýší palebnou sílu íránských ozbrojených sil. Zmínil i její schopnost přesného zásahu.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Írán představil nový bojový vrtulník

Článek

Ministr obrany Ahmad Vahídí zmínil, že na stroji jsou uplatněny poslední výsledky íránského vývoje elektroniky, optiky, laserů a zbraňových systémů. Dodal, že stroj je dokladem schopností Íránu vyvíjet vlastní moderní zbraně.

Záběry údajně čistě íránského stroje ale ukazují, že vrtulník je odvozen od americké bitevní helikoptéry AH-1 Cobra z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Je to patrné jak ve tvaru stroje, i když u bitevních vrtulníků nelze mnoho nového vymyslet, tak v nosném systému s typickým bellovským širokým dvoulistým rotorem a dvoulistým vyrovnávacím rotorem. Podle záběrů stroj zřejmě nemá ani výtokovou trysku upravenou tak, aby se radikálně snižovala teplota vystupujících plynů, jako úplně poslední verze cober, což naznačuje, že by byla snazším terčem pro infra naváděné rakety.

Foto: Reuters

Helikoptéra AH-1S Cobra pálí ostrou municí během manévrů.

I tak je ale íránská cobra mající kořeny ve vrtulníku Huey z přelomu padesátých a šedesátých let, dokladem dalšího rozvoje leteckého a zbrojního průmyslu, zejména pak vývoje vrtulníků.

Na začátku prosince Írán představil dvě skutečně vlastní konstrukce, a to stroje Panha 1 a Panha 2 pro čtrnáct a osm cestujících. Jsou určené jak pro zásobování a záchranné mise, tak pro výsadkové akce a pozorování.

Írán také tehdy představil i dvoumotorový stroj Šahriar pro dvacet cestujících.

Už dříve islámská republika halasně oznamovala, že vyvinula vlastní proudový bojový letoun. Stroje Azarachš z devadesátých let i Sakih z roku 2007 jsou ale jen deriváty půlstoletí starého amerického lehkého bojového letounu F-5, který země dostávala ještě za vlády šáhinšáha Rézy Páhlavího. Azarachš je jen zvětšen, stejně jako Sakih, který má dvojitou svislou ocasní plochu a možná i ruské motory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám