Hlavní obsah

Írán posiluje elitní jednotky Kuds, vyhrožuje už i Evropě

Teherán

Írán se nespokojí s raketovými údery na americké základny jako s jedinou odvetou za zabití velitele elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního, uvedla pro televizi Al-Džazíra expertka Institutu GIGA pro blízkovýchodní studia Sara Bazoonbandiová. Silám Kuds íránská vláda už 7. ledna přislíbila navíc 220 milionů dolarů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Iránský vůdce ajatolláh Alí Chameneí

Článek

Když byl v pondělí uveden do funkce nový velitel sil Kuds Esmaíl Káani, v projevu volal po razantnější odvetě za americký atentát na Sulejmáního: „Zabili ho zbaběle, ale s boží milostí a s pomocí úsilí bojovníků za svobodu na celém světě, kteří chtějí pomstít jeho krev, zasáhneme jeho nepřítele mužně.“

Káani slíbil, že půjde stejnou cestou a se stejnými silami jako jeho zavražděný předchůdce a že jeho smrt bude vyvážena odstraněním americké přítomnosti v oblasti.

V čele íránských sil Kuds stanul zástupce zabitého Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Varovná jsou zejména jeho slova o bojovnících na celém světě. Al-Džazíra v této souvislosti uvádí, jaké všechny síly v oblasti Írán podporuje.

Není to jen libanonský Hizballáh, jehož šéf Hasan Nasralláh už varoval Spojené státy, že „jejich vojenské základny, vojáci a důstojníci i válečné lodě” budou zasaženy, a vzbouření šíitští Húsiové v Jemenu.

Televize jmenuje dalších jedenáct skupin včetně významných iráckých milicí Badr a irácké skupiny Katáib Hizballáh, která na podzim opakovaně ostřelovala základny v Iráku, na které působí američtí vojáci.

V odvetě za smrt civilisty zaútočily USA na základny šíitské milice v Iráku a v Sýrii

Blízký a Střední východ

Varování EU

Ajatolláh Alí Chameneí po zabití Sulejmáního slíbil 7. ledna navíc 220 milionů dolarů pro síly Kuds. V pátek 17. ledna pak příslušníky Kuds označil „za bojovníky bez hranic“.

Také se poprvé vyhranil proti EU. Unii by se podle Chameneího nemělo věřit „kvůli její minulosti a její podpoře Saddáma Husajna za irácko-íránské války“. Tehdy prodala Francie Iráku letadla Mirage F-1 a protilodní střely Exocet použité ve válce tankerů.

EU, která usiluje o zachování jaderné dohody s Íránem, se nepodařilo najít způsob jak obejít americké sankce na Írán. Kvůli tomu, že Írán už překročil limity na množství obohaceného uranu, EU ve středu pohrozila, že sankce naopak podpoří.

Německo, Francie a Británie vypracovaly plán, jak zkrotit Írán. Podaly na něj stížnost

Blízký a Střední východ

Íránský prezident Hasan Rúhání pak vyzval všechny zahraniční síly, aby se stáhly z oblasti: „Dnes je v nebezpečí americký voják, zítra by v nebezpečí mohl být evropský voják.“

Foto: Tasnim News Agency, Reuters

Nový velitel sil Kuds Esmaíl Káaní

Když Američané cíleně zabili 3. ledna na bagdádském letišti Sulejmáního, Írán dlouho s odvetou neváhal. Už 8. ledna vypálil rakety na dvě základny v Iráku, které využívají Američané.

O úderu ale informoval iráckého premiéra, takže při nich nikdo nezemřel, z čehož je jasné, že se Teherán chtěl vyvarovat války. Podle Bazoonbandiové se však s touto odvetou nespokojí, i když se ministr zahraničí Džavád Zaríf snažil napětí mírnit a uvedl, že útoky byly adekvátní obrannou reakcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám