Hlavní obsah

Írán porušil rezoluci OSN, na podzim vyzkoušel novou balistickou raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Írán minulý měsíc otestoval novou balistickou raketu středního doletu, čímž porušil dvě rezoluce OSN, uvedla v úterý stanice Fox News s odvoláním na vysoce postavené americké představitele. Zkouška se podle nich uskutečnila 21. listopadu poblíž hranice s Pákistánem.

Foto: Morteza Nikoubazl , Reuters

Íránská raketa Zelzal 1 na přehlídce

Článek

Sporný test rakety středního doletu provedl Teherán i v říjnu. Británie, Francie, Německo a Spojené státy krátce poté požádaly Radu bezpečnosti OSN, aby test vyšetřila a podnikla vůči Íránu „náležité kroky”.

Washington později oznámil, že informaci o provedení testu prověřuje.

Podle zprávy pro sankční výbor OSN, kterou čtveřice zmíněných států sestavila, byla raketa středního doletu vypálená Íránem 10. října „v podstatě schopna nést jadernou nálož”.

Rada bezpečnosti OSN zakázala v roce 2010 Íránu testy balistických raket, ty by totiž případně mohly nést jadernou hlavici.

Teherán ale dal najevo, že tento zákaz bude ignorovat. Moratorium platí do doby, než bude naplněna dohoda s šesti světovými mocnostmi o omezení íránského jaderného programu.

Ruský vyslanec při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) Vladimir Voronkov v pondělí prohlásil, že k naplnění dohody dojde v lednu. Mělo by to vést ke zrušení sankcí, kterým Teherán kvůli spornému nukleárnímu programu čelí.

Reklama

Výběr článků

Načítám