Hlavní obsah

Írán oznámil první úmrtí na nebezpečný virus MERS

V Íránu zemřel první člověk v důsledku nákazy nebezpečným koronavirem MERS. Ve čtvrtek to oznámily oficiální íránské agentury. Obětí je třiapadesátiletá žena z provincie Kermán na jihovýchodě země. Íránci již v úterý uvedli, že virem se nakazily dvě sestry z této provincie, stav jedné tehdy označili za vážný.

Foto: Profimedia.cz

Virus MERS, na který neexistuje vakcína.

Článek

Jak se obě ženy virem nakazily, úřady nesdělily. Údajně k tomu ale došlo v nemocnici, kde sdílely pokoj s Íránkou, která se nedávno vrátila ze Saúdské Arábie, odkud se virus začal v roce 2012 šířit. Podle médií bylo v Íránu zaznamenáno dalších šest případů nákazy.

Saúdskoarabští představitelé mají obavy, že počet nemocných nejen u nich může rychle narůst vzhledem k tomu, že do země v červnu zamíří tisíce poutníků kvůli postnímu měsíci ramadánu a v říjnu pak kvůli pouti do Mekky.

Íránské úřady již oznámily, že všechny cestující ze Saúdské Arábie budou prověřovat a ti, u kterých se objeví podezření na nákazu, budou muset strávit 14 dní na pozorování.

První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v Saúdské Arábii v září 2012. Podle nejčerstvějších údajů tam v důsledku nákazy zemřelo už více než 187 lidí. Je to asi třetina všech nakažených.

K symptomům MERS patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti této nákaze neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám