Hlavní obsah

Irán možná přistoupí na obohacování uranu v zahraničí, chce ale komisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán v pondělí vyzval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby vytvořila komisi, která by přezkoumala návrh dohody o jeho kontroverzním jaderném programu. Západ se obává, že chce Teherán získat jaderné zbraně. Írán nemíní odstoupit od programu obohacování uranu.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Íránský ministr zahraničí Manučehr Mottakí

Článek

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí oznámil, že jeho země se žádostí o ustavení komise obrátila na MAAE. Současně uvedl, že jeho země bude pokračovat v obohacování uranu pro potřeby svého jaderného energetického programu.

"Před dvěma dny jsme předložili svá stanoviska a připomínky MAAE, takže je rozhodně možné ustavit technickou komisi, aby přezkoumala a znovu zvážila všechny záležitosti," řekl Mottakí na okraj setkání ministrů zahraničí islámských zemí v malajsijské metropoli Kuala Lumpur. Podle něj Teherán zvažuje, že by přijal návrh MAAE, USA, Ruska a Francie a palivo pro svůj pokusný jaderný reaktor by si nechal ze svého uranu vyrobit v zahraničí. Podle Mottakího ale má Teherán nějaké „technické a ekonomické otázky“.

Podle agentury AP by toto prohlášení by mohlo představovat zmírnění íránského postoje poté, co íránští zákonodárci o víkendu vyslovili s plánem nesouhlas. Navíc prezident Mahmúd Ahmadínežád minulý týden prohlásil, že jeho vláda bude pokračovat ve svém jaderném programu bez ohledu na mezinárodní znepokojení.

Pokud by Írán přijal návrh zaštítěný OSN, nebyl by schopen získat dostatečnou zásobu obohaceného uranu, aby mohl do roka vyrobit vlastní jadernou zbraň.

Návrh dohody zaštítěné OSN předpokládá, že Íránci vyvezou 1200 kilogramů, tedy 70 procent svého slabě obohaceného uranu do konce roku do Ruska, kde bude uran dále obohacen. Francie by z něj pak vyrobila palivové tyče určené pro výzkumný reaktor v Teheránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám