Hlavní obsah

Írán instaluje nové centrifugy, které obohacují uran mnohem rychleji

Aktualizováno

Írán začal ve svém jaderném zařízení Natanz instalovat modernější centrifugy na obohacování uranu. S odkazem na čtvrtletní zprávu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) to v pátek uvedla stanice BBC.

Článek

„Generální ředitel (MAAE) není schopen informovat o pokroku ve věci vyjasnění otázek, včetně těch, které se týkají možného vojenského charakteru íránského jaderného programu,“ citovala BBC z dokumentu ještě před jeho oficiálním zveřejněním. Spor mezi Západem a Teheránem se tedy od předchozí zprávy neposunul.

Írán tvrdí, že jeho program má civilní účely, Izrael a západní spojenci se obávají, že Teheránu jde o vývoj jaderné zbraně.

Írán nyní začal v Natanzu instalovat na 180 modernějších centrifug. Koncem ledna vláda v Teheránu avizovala dopisem do ústředí MAAE, že chce nasadit centrifugy IR2m, které jsou schopné obohacovat jaderný materiál dvakrát až třikrát rychleji.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová BBC řekla, že instalace takových pokročilejších centrifug by byla „provokativním krokem“ eskalujícím napětí kvůli „pokračujícímu porušování rezolucí Rady bezpečnosti OSN a rezolucí vedení MAAE ze strany Íránu“.

Írán pokračuje ve stavbě těžkovodního reaktoru 

Podle zprávy Írán také pokročil ve výstavbě těžkovodního reaktoru v Aráku, uvedla ČTK. Po jeho dokončení tak získá další možnost, jak si obstarat materiál pro atomovou bombu.

Stavbu těžkovodního reaktoru v Aráku Írán zahájil v roce 2006 a informoval o tom předem MAAE, jejíž inspektoři místo kontrolovali. V nejnovější zprávě agentury se uvádí, že je dokončena instalace chladicího obvodu. Těžkovodní reaktory spotřebují o 15 procent méně uranu než srovnatelné lehkovodní. Může se v nich používat levnější neobohacený přírodní uran a mohou spalovat několik druhů jaderného paliva, včetně vyhořelého paliva z lehkovodních reaktorů nebo plutonia z vyřazených jaderných zbraní. Umožňují však též získat materiál použitelný v jaderných zbraních.

Mezinárodní rozhovory o íránském jaderném programu mají pokračovat příští týden v Kazachstánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám