Hlavní obsah

Írán chce za propuštění námořníků od Británie přiznání viny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/LONDÝN

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí ve středu prohlásil, že Velká Británie musí připustit chybu a uznat, že 15členná skupina jejích námořníků, které Írán minulý pátek zadržel ve vodách Perského zálivu, překročila mořskou hranici a vstoupila do íránských teritoriálních vod. Pokud tak prý Londýn učiní, pomůže to krizovou situaci vyřešit.

Článek

Že by tak Velká Británie učinila, je vzhledem k jejím prohlášením v souvislosti se zadržováním námořníků nepravděpodobné. Londýn od počátku tvrdí, že se námořníci fregaty HMS Cornwall, kteří v oblasti prováděli rutinní prohlídku obchodní lodi, nacházeli v iráckých vodách a hranici nepřekročili. [celá zpráva]

Hlavní náměstek ministerstva obrany, viceadmirál Charles Style poskytnul satelitní záběry a další dokumenty, které dokazují, že se skupina v době zadržení nacházela 1,7 námořní míle (asi 3 km) od hranice na irácké straně. Teritorium cizího státu tudíž podle Britů naopak narušily íránské gardy.

Írán však nadále tvrdí, že britští námořníci byli zadrženi asi půl kilometru uvnitř íránských teritoriálních vod.

Ilustrační mapa oblasti. Autor: PRÁVO/ti

Írán nabízí Britům setkání se zadržovanými námořníky

Šéf íránské diplomacie navíc vzal zpět své dřívější prohlášení, že Teherán propustí jedinou ženu mezi zajatci. Jeho země prý ale umožní britským konzulárním úředníkům setkat se s vojáky. Británie nyní čeká na získání podrobností ohledně případné schůzky.

Íránská televize ve středu odvysílal televizní záběry zadržovaných vojáků. Na záznamu je i šestadvacetiletá vojačka Faye Turneyová, která měla být podle původních prohlášení íránských činitelů propuštěna ve středu nebo ve čtvrtek. [celá zpráva]

Velká Británie ve středu dočasně přerušila dvoustranné vztahy s Íránem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám