Hlavní obsah

Írán chce odříznout internet

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán plánuje vytvořit vlastní internetovou síť, která by nebyla napojena na celosvětovou. Teherán to zdůvodňuje úsporami a tím, že v národní síti bude možné lépe uplatňovat morální kodexy islámu. Experti ale tvrdí, že jde především o utužení cenzury v době, kdy islámskými zeměmi zmítají protesty opozice, napsal The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Íránský ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že západ proti němu vede měkkou válku.

Článek

Írán k tomuto kroku sáhl i proto, že už loni byly protivládní demonstrace svolávané přes Twitter. Írán má největší počet lidí v regionu připojených k internetu – jedenáct ze sta.

Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí i další vysocí představitelé v poslední době několikrát zopakovali, že západ proti nim vede měkkou válku. Tou nazývají infiltraci íránské společnosti západními idejemi i kulturou.

V pátek už Írán uvedl, že míní uplatnit vlastní operační systém pro počítače, který by vedl k vytlačení firmy Microsoft z jeho dominantní role. O vývoji mluvil íránský ministr pro komunikace Réza Tagipúr.

Nová síť podle etiky muslimů

Íránský ministr pro ekonomiku Alí Aghamohammadi uvedl, že íránská počítačová síť bude „jednoznačně legální podle islámského práva, a bude mít etickou a morální úroveň požadovanou muslimy.“

Podle ministra bude nová síť nejprve fungovat paralelně s běžnou internetovou sítí. Banky, ministerstva a velké společnosti budou mít nadále přístup k internetu. V budoucnu byl ale národní síť mohla nahradit internet nejen v Íránu, ale i v sousedních muslimských zemích, uvedl.

Íránský zástupce u OSN odmítl komentovat plány s tím, že jde o „technické otázky vědeckého programu v zemi“.

Podle počítačových expertů jde o sporný krok, protože internet je důležitý pro obchod i v zemi, která je dušena mezinárodními sankcemi. Může také zbrzdit zájem Ruska a Číny v zemi investovat. Otázkou také je vývoj dalších programů, jako je třeba vyhledavač.

Duální sítě v nedemokratických zemích

Podle expertů proto nebude internet zcela vyřazen, ale v zemi budou duálně působit dvě sítě, jaké používají i jiné represivní autokratické nedemokratické režimy, jako třeba Barma. Barma loni oznámila, že veřejné připojení na internet poběží přes separátní systém, který umožní kontrolu navštěvovaných stránek a zřejmě i zablokování některých.

Barma také vytvořila alternativy k populárním stránkám a službám jako je Yahoo, má vlastní e-mailovou službu Y-mail.

I Kuba má dvě sítě. Jedna je pro turisty a druhá, vládní, pro řadové občany. Ta je uzavřená a monitorovaná.

I Severní Korea má duální síť, ale mnohem základnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám