Hlavní obsah

Írán a Británie jednají o propuštění britských námořníků

– TEHERÁN
Novinky, ČTK, BBC, IRNA

Írán a Británie zahájily v úterý diplomatická jednání, která by měla vést k vyřešení krize okolo 15 britských námořníků zadržovaných v Íránu, protože údajně vnikly do íránských výsostných vod. Uvedl to v úterý předseda íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Larídžání.

Článek

"Britská vláda zahájila diplomatické rozhovory s íránským ministerstvem zahraničí. Jsme teprve na začátku," řekl Larídžání podle íránské tiskové agentury IRNA. "Pokud budou rozhovory pokračovat, podmínky se logicky mohou změnit a můžeme směřovat k vyřešení případu," dodal. Teherán už netrvá na soudu s námořníky.

Larídžání kromě ale vyčetl Londýnu, že svým přístupem komplikuje propuštění zajatců. Kauza mohla být podle něj hned na začátku "přirozeně" vyřízena v rámci bilaterálních vztahů, pokud by Londýn "přiznal chybu". [celá zpráva] "Britové ale postupovali jinak, jako by narušení íránských vod bylo něco normálního," uvedl Larídžání. Podle Londýna byli Britové z lodi HMS Cornwall zadržení v iráckých vodách, kde kontrolovali iráckou loď. [celá zpráva]

Podle Larídžáního pondělního vyjádření v britské televizi Channel 4  se problém má vyřešit mezi oběma zeměmi diplomatickou cestou. Teheránu hrozilo, že o problému bude jednat rada bezpečnosti OSN.

"Je stoprocentně jisté, že posádka byla v íránských vodách, kde byla zajata 23. března," zopakoval a uvedl požadavek Teheránu: "Musí být dány záruky, že se takováto narušení nebudou opakovat."

Podle Íránu se všichni Britové doznali, že byli v íránských vodách, ale pouze první videa byla ozvučena. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám