Hlavní obsah

Irák stojí na prahu občanské války, řekl generální tajemník OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Irák je na pokraji občanské války, řekl v pondělí generální tajemník OSN Kofi Annan. Podle něj konflikt vypukne, nebudou-li velmi rychle podniknuta patřičná opatření. Irácký prezident Džalál Talabání přiletěl v pondělí do Teheránu, kde požádal v o rozsáhlou pomoc pro svou zem kvůli sektářskému násilí. .

Článek

Jestliže rychle a zásadně nezabráníme zhoršování situace, začne tam občanská válka. Ve skutečnosti jsme na jejím pokraji, prohlásil Annan, jehož druhý mandát v čele Organizace spojených národů se chýlí ke konci.

Annanův zmocněnec pro Irák Ashraf Qazi v Bagdádu prohlásil, že jatka a slepé odvetné útoky minulých dní přispívají k rozbití Iráku. Vyzval irácké ministry, aby co nejrychleji vyřešili vzájemné spory a zastavili směřování země k občanské válce.

Irácký prezident jedná v Íránu

Irácký prezident Džalál Talabání v pondělí večer jednal se svým íránským protějškem Mahmúdem Abbásem a v úterý ho čeká schůzka s duchovním a politickým vůdcem Íránu ajatolláhem Alím Chameneím. Chce zabránit válce. Talabání minulý týden íránské televizi sdělil, že rozhovory by se měly týkat "posílení vztahů mezi oběma zeměmi a irácké bezpečnosti".

Návštěva byla naplánovaná už na sobotu, ale musela být odložena, protože po atentátu v šíitské čtvrti Bagdádu Sadr, při němž zemřelo na 200 lidí [celá zpráva], bylo uzavřeno mezinárodní letiště.

Irácká vláda a americké jednotky nejsou schopni zvládnout narůstající sektářské násilí,. které si vyžádalo jen v říjnu životy 3709 civilistů [celá zpráva] a 103 američtí vojáci. Řada z útoků na civilisty je přisuzována šíitským milicím, které údajně podporuje Teherán. USA podezírají Írán, že podporuje irácké šíitské milice. Požadují proto, aby Írán skončil s vměšováním.

V neděli íránský prezident Ahmadínežád prohlásil, že Teherán je ochoten pomoci Spojeným státům uklidnit situaci v Iráku, ale jen v případě, že Washington změní své nátlakové chování vůči Íránu. USA chtějí, aby Teherán zastavil kontroverzní program obohacování uranu.

Spojené státy odmítly jednat o zlepšení bezpečnosti v Iráku s Íránem a Sýrii, protože podle nich obě země podporují v zemi vzbouřence. Tuto ideu podporuje i britský premiér Tony Blair, ale americký prezident George Bush [celá zpráva], který se tento týden chystá na Blízký východ, to odmítl. 

Přímá jednání USA se Sýrií a Íránem ale doporučí i nezávislá komise amerického Kongresu, která se zabývá možnostmi řešení situace v Iráku. Její doporučení sice nebudou pro prezidenta George Bushe závazná, ale sám Bush již slíbil, že je důkladně prostuduje. Prezident si objednal další dvě studie u generálního štábu armády a u tajných služeb.

Reklama

Související články

Americké volby budou referendem o Iráku

Jako referendum o válce v Iráku, v níž se stále nerýsuje zlepšení ani reálné východisko, vnímá většina Američanů nadcházející volby do Kongresu, jež proběhnou...

Výběr článků

Načítám