Hlavní obsah

Irák oznámil uzavření hranice se Sýrií a Íránem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký generál Abbúd Džambár oznámil v úterý večer v televizi detaily velké bezpečnostní operace v Bagdádu. Oznámil, že na 72 hodiny budou uzavřeny hranice se Sýrií a Íránem, neřekl však, kdy k tomu dojde. Zdroj z irácké vlády řekl agentuře AP, že to bude během dvou dní. Vláda také prodloužila zákaz vycházení.

Článek

Generál Abbúd Džambár k Iráčanům promluvil z pověření premiéra Núrího Málikího, jenž je vrchním velitelem irácké armády a bezpečnostních sil.

Irácká vláda obviňuje Sýrii, že umožňuje teroristům nerušeně pronikat přes svou hranici do Iráku. Americká armáda zase obviňuje Írán z podpory extremistických skupin v Iráku poskytováním zbraní.

Prodloužená doba zákazu vycházení

Džambár nastínil i další kroky v souvislosti s chystanou velkou operací, jíž bude velet a která má zastavit sektářské násilí v Bagdádu. Zákaz nočního vycházení a jízdy vozidel v metropoli bude proti současnosti prodloužen. Platit má napříště už od 20:00 do 06:00 ráno. Bagdádského letiště, které bylo při dosavadních bezpečnostních operacích uzavřeno, se tentokrát žádná opatření nedotknou.

Po dobu trvání operace mají být dočasně zrušena povolení nosit zbraně na veřejnosti.

Bagdád bude rozdělen na deset bezpečnostních sektorů, řekl Džambár, který jako velitel operace převezme v Bagdádu řízení bezpečnostních sil od ministerstva obrany a vnitra. Jeho rozhodování bude podřízeno přímému dohledu premiéra Núrího Málikího.

Armáda a policie budou mít víc pravomocí

Výrazně rozšířené pravomoci budou mít podle Džambára v průběhu operace armáda a policie. Bezpečnostní složky budou mít podle agentury AFP pravomoc v případě nutnosti zadržet, vyslechnout a provést osobní prohlídku kterékoliv osoby, budou oprávněny provést prohlídku jakéhokoliv soukromého objektu, budou smět omezit provoz vozidel, prohledávat je a budovat kontrolní stanoviště.

Bezpečnostní operace ohlášená premiérem je třetím pokusem získat kontrolu nad situací v hlavním městě od loňského května, kdy Málikí začal vykonávat svůj úřad. Operace měla údajně začít už začátkem února, spuštění velkého protipovstaleckého zátahu se ale dosud protahuje. Američtí a iráčtí důstojníci dávají dohromady zhruba 90 000 vojáků jako jednotku. Operaci povedou Iráčané, americké síly si zachovají kontrolu nad akcí alespoň v počátku.

Dosavadní pokusy o zastavení násilností byly neúspěšné

Dlouho očekávanou operaci proti odbojným skupinám předznamenávaly v minulých dnech nesčetné koordinované akce spojenců. Zatímco zásahy proti milicím čelních duchovních představitelů [celá zpráva] a akce proti profilovaným osobnostem z íránského zastupitelství [celá zpráva] nebo irácké vlády [celá zpráva] přinesly částečné výsledky, drobnější zátahy na odbojné ozbrojené skupiny v různých částech města přílišné úspěchy nezaznamenaly.

Americká armáda prý nemá dost tajných informací a spolupráce Iráčanů není spolehlivá. Odboj navíc využívá závislosti Američanů na tajných informacích a šíří mylné tipy.

Američané závislí na informátorech dostávají často mylné tipy

Minulý týden například zahynul jeden americký voják při zátahu na ulici Haifa v centru Bagdádu. Armáda dostala zprávu, že tam budou povstalci. Na Američany však čekalo přepadové komando vyzbrojené granáty a jeden voják přišel o život.

V severní části Bagdádu zase provedli příslušníci 23. amerického pěšího pluku nedávno akci proti vrakovištím a prodejcům náhradních automobilových dílů v severní části Bagdádu. Domnívali se, že právě zde se montují bomby, které pak zabíjejí v ulicích města. Místo továren na bomby se našlo pouze několik samopalů a osm granátů.

Čím dál více se množí názory, že odboj a milice již natolik pronikly do iráckých policejních i armádních jednotek, a že celé dosavadní strategii hrozí zhroucení. V připravované akci tak mnozí vidí poslední šanci na zastavení sektářského násilí, které proměnilo iráckou metropoli v krvavé bojiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám