Hlavní obsah

Iráčtí vzbouřenci odpálili dům i s obyvateli

Novinky, DPA, BBC,
BAGDÁD

Nejméně jedenáct lidí zahynulo ve středu večer na západě Iráku, kde vzbouřenci zamkli vesničany v domě, který pak vyhodili do povětří. Šlo zřejmě o pomstu za to, že podporovali armádní jednotky. Majitel domu byl příslušníkem ozbrojených sil. Koaliční jednotky ve středu zabily 63 vzbouřenců.

Článek

"Podle svědků přijeli k domu ve vesnici dvě auta, zamkli v něm obyvatele, a pak dům zničili za pomocí výbušnin," uvedl mluvčí americké armády Jeff Pool. Podle něj šlo o "vendetu".

Vzbouřenci se podle mluvčího zřejmě mstili na vesničanech z Karmahu, kteří podporovali vládní vojska. Karmah leží v sunnitské provinci Anbár, kde se část kmenových vůdců začala přiklánět na stranu bagdádské vlády a obrátila se proti rebelům mnohdy spojeným s teroristy. Vadilo jim, že mnohdy vraždí i nevinné civilisty.

Irácké úřady ve čtvrtek uvedly, že ve středu zabily koaliční jednotky v Bagdádu, Mosúlu, Tikrítu, Bákubě, Ramádí a Kirkúku 63 vzbouřenců podezřelých z terorismu. Dalších osmdesát jich zadržely.

Obavy OSN z osudu Iráku

Narůstající počty obětí v Iráku vyvolaly obavy generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, který má strach, že by mohli být ohrožení pracovníci OSN v zemi. Bojí se i náhlých obratů v americké politice, neboť zpráva pro americký senát uvádí, že irácká vláda nesplnila žádný ze svých závazků. To by mohlo vést k zahájení stahování amerických vojáků, které požadují demokraté, a tudíž k oslabení vlády.

"Nejsem si zcela jist, jakou strategii bude mít americká vláda., ale ať už budou mít jakoukoli, doufám, že ji se mnou budou konzultovat," udal Pan Ki-mun.

Reklama

Výběr článků

Načítám