Hlavní obsah

Iráčtí vojáci ovládli baštu Islámského státu v Ramádí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Irácká armáda ovládla vládní čtvrť v centru Ramádí, odkud vytlačila bojovníky Islámského státu (IS), kteří tam vzdorovali vládní ofenzivě. Uvedl to mluvčí irácké armády. Vojáci procházeli postupně jednotlivými budovami, největší obavy měli z nastražených výbušnin. Útočili na ně ale i odstřelovači a sebevražední atentátníci. Islamisté údajně z oblasti uprchli na severovýchod města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácká armáda postupuje do centra RamádíVideo: Reuters

 
Článek

„Získání kontroly nad vládním komplexem znamená, že byli v Ramádí poraženi,” uvedl mluvčí vojenských operací ve městě Sabáh Númání.

„Dalším krokem je vyčistit město od zbylých bojovníků, kteří by se tam mohli pohybovat,” dodal. Ve vládních budovách podle něj ale prý již žádní ozbrojenci Islámského státu nejsou.

Podle zdroje BBC se vojáci odhodlali ke vstupu do areálu poté, co ustala palba odstřelovačů, a pozorování ukázalo, že na místě nejsou žádní lidé.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Převážně sunnitské město leží zhruba 90 kilometrů západně od Bagdádu. Islámský stát ho ovládl v květnu. Irácká armáda s podporou sunnitských milicí se město snaží dobýt už několik týdnů.

Foto: Osama Sami, ČTK/AP

Pozemní ofenzivu v Ramádí ze vzduchu kryjí koaliční nálety. Na snímku kouř, který vychází z místa, kde letadla zaútočila na pozice IS.

Útok na centrum začal v úterý za úsvitu, když vládní jednotky překročily Eufrat po mostě, který džihádisté poškodili, ale ženistům se ho podařilo opravit. [celá zpráva]

Ulici za ulicí

V posledních dnech vojáci postupovali ulici za ulicí postupně do středu města. Rychlejšímu osvobozování brání zaminované ulice a trhaviny nastražené v domech. [celá zpráva]

Vojáky při pozemní ofenzivě ze vzduchu kryjí letadla Američany vedené koalice.

Ve středu armádní velení oznámilo, že znovuovládnutí Ramádí je otázkou dní. Dobytí města je klíčovou prioritou k dalšímu postupu na severoirácký Mosul. Ten IS získal loni téměř bez boje.

Pokud se nynější ofenziva vydaří, bude to po dobytí Tikrítu z rukou Islámského státu druhý významný úspěch iráckých vládních sil v tomto roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám