Hlavní obsah

Iráčtí únosci hrozí zabitím Němce

Novinky, ČTK, aš, Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Iráčtí radikálové pohrozili smrtí uneseného iráckého Němce Sinana Krauseho, kterého zadržují od února, jestliže Berlín do deseti dnů nestáhne z Afghánistánu své jednotky. Varování se objevilo na videu, které radikálové zveřejnili na internetu.

Článek

Méně známá radikální skupina Šípy spravedlnosti unesla 6. února dva německé občany, Hannelore Krauseovou a jejího syna Sinana. Krauseovou po 155 dnech propustili, Sinan ale zůstal v rukou únosců a nyní mu hrozí smrt.

"Naposledy dáváme Německu deset dní na to, aby stáhlo svoje jednotky z Afghánistánu, jinak mu podřežeme hrdlo jako ovci k našemu potěšení a na podporu našich bratří a k ponížení našich nepřátel," uvádí se v prohlášení, které přečetl mimo kameru jeden z únosců. Žena byla podle něho propuštěna na svobodu proto, že konvertovala k islámu.

Na videu je vidět, jak sedící Sinan Krause popíjí čaj a mluví se svou plačící matkou. Zřejmě se loučí před jejím propuštěním na svobodu.

Skupina už zveřejnila dvě videa s unesenými, pravost současného záznamu zatím nebyla ověřena. Už na druhém vyjádřili povstalci stejný požadavek a hrozili zabitím obou unesených. Bylo však zveřejněno na webu, který pro svá poselství používají radikální muslimové.

Krauseová byla provdána za Iráčana a pracovala pro rakouskou obchodní společnost. Její zhruba pětadvacetiletý syn má údajně irácké i německé občanství. Jeden z únosců uvedl, že Sinan pracoval po irácké ministerstvo zahraničí.

Německo odmítlo invazi do Iráku, ale v Afghánistánu má 3000 vojáků většinou na poklidnějším severu města.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám