Hlavní obsah

Iráčtí sunnitští rebelové dali USA měsíc na stažení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/WASHINGTON

Sunnitští rebelové, kteří před časem ve středu země jednostranně vyhlásili islámský stát v Iráku, dali v pátek USA měsíc na stažení amerických vojáků. Během té doby nebudou útočit na koaliční síly. Prohlášení zveřejnili na internetu. Američtí generálové naopak doporučují prezidentovi Georgi Bushovi posílit bojovné jednotky v Iráku o dvacet tisíc vojáků.

Článek

"Vyzýváme Bushe, aby nepromarnil tuto historickou příležitost," říká na nahrávce Abú Umar Bagdádí, který strojí v čele Šúry mudžahedínů, jenž vede sunnitského islámského státu, který vyhlásili vzbouřenci a teroristé, z nichž někteří jsou napojení na al-Kajdá.

"Čekáme vaši odpověď do dvou týdnů od tohoto prohlášení," dodal Umar Bagdádí. Podle Bagdádího se Washington snažil otevřít vyjednávací kanál s jeho skupinou prostřednictvím saúdskoarabské vlády. "Nevyjednáváme s těmi, kdo zabíjejí naše děti," reagoval na jejich údajnou nabídku a dodal: "Obr se začal hroutit. Hledá cestu, kudy by unikl a snaží se vyjednávat se všemi ostatními skupinami a stranami.

Doba odchodu amerických vojáků z Iráku by podle něj neměla překročit jeden měsíc, během něhož Bagdádí přislíbil, že umožní Američanům stahování "aniž by byli vystavováni pumovým nebo jakýmkoliv jiným útokům".

V pátek ohlásila armáda USA, že v Iráku zahynulo pět jejích vojáků. Počet prosincových obětí se tak vyšplhal na 73. Od zahájení války padlo v Iráku 2955 amerických vojáků. 

"Nařizujeme vám, abyste okamžitě stáhli své jednotky, použijte k tomu vojenské i civilní letouny. Vezměte si jen osobní zbraně. Neodvážejte žádné těžké zbraně," vzkázal USA Bagdádí.

Bagdádí také vyzval bývalé důstojníky rozpuštěné armády exprezidenta Saddáma Husajna, aby se připojili k jeho "armádě islámského státu" Slíbil jim plat a ubytování pokud projdou "testem víry".

Generálové chtějí více vojáků

Američtí generálové se rozhodli doporučit prezidentovi Georgi Bushovi posílit bojovné jednotky v Iráku o 20 000 vojáků. Jejich názor je zcela opačný, než s jakým přišla komise amerického Kongresu. Ta doporučovala stažení vojáků a irakizaci konfliktu, kdy by tíhu bojů nesla irácká armáda a USA by ji jen poskytovaly podporu. [celá zpráva]

Bush má v příštích dnech oznámit změnu strategie v Iráku, Dal najevo, že se bude řídit hlavně názory generálů, kteří v Iráku působí. USA se už rozhodly vyslat do Perského zálivu druhou letadlovou loď. [celá zpráva]

Do centra pozornosti by se měla dostat Sadrova Mahdího armáda

Někteří generálové doporučují, aby se jednotky nezaměřovali jen na sunnitské vzbouřence, ale více také na milice šíitského duchovního Muktady Sadra, které jsou obviňovány z útoků na irácké sunnity. Se Sadrovou Mahdího armádou se USA potýkaly už v roce 2004, když ovládly Nadžáf a Kút. [celá zpráva]

Jeden z návrhů spočívá v možnosti vyčlenit z institucí Sadrovy stoupence. V kabinetu jsou zastoupeni šesti ministry a v parlamentu 30 poslanci. Zůstat by měli umírnění Kurdové a sunnité a zbytek šíitů.  Vlivný šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistáním je ale proti rozdělení šíitské obce a vyloučení Sadra z vlády nepodpořil. Politikům z vládního Sjednoceného iráckého spojenectví, které sdružuje hlavně šíity, řekl, že jednota šíitů musí být zachována.

Reklama

Související témata:

Související články

Vůdce vzpoury Sadr se skrývá v mešitách

Tisíce iráckých šíitů vlastními těly chránily vůdce probíhající protiokupační rebelie Muktadá Sadra (30), který se do úterý skrýval v mešitě v Kúfě, obklíčené...

Výběr článků

Načítám