Hlavní obsah

Iráčtí šíité protestují proti dohodě s USA

Bagdád

V bagdádských ulicích v sobotu protestovaly desítky tisíc iráckých šíitů proti nové americko-irácké bezpečnostní dohodě. USA podle ní budou mít právo ponechat svou armádu v Iráku ještě přenejmenším tři roky, což se mnohým šíitům nelíbí. Účastníci patřili ke stoupencům radikálního duchovního Muktady Sadra, který vyzval členy parlamentu, aby pro dohodu s USA nehlasovali.

Foto: Profimedia.cz

Stoupenci radikálního duchovního Muktady Sadra

Článek

Demonstrace byla protiamerickým protestem a vyvrcholila spálením podobizny prezidenta Spojených států George Bushe a ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Protest se konal za mimořádných bezpečnostních opatření, v ulicích se objevila nová kontrolní stanoviště a na střechách domů hlídkovali odstřelovači.

Sadrovo poselství bylo určeno poslancům a před davem je přečetl klerikův poradce šajch Abdal Hádí Muhammadaví: "Irácká vláda se zpronevěřuje Bohu i národu a předložila vám dohodu, ačkoli ví, že to poznamená Irák i jeho vládu na mnoho let. Říká-li že dohoda ukončí okupaci, pak vám musím sdělit, že okupant si své základny zachová. Lže každý, kdo tvrdí, že vám tato smlouva zaručuje svrchovanost. Věřím tomu, že naši bratři v parlamentu budou hájit vůli národa, a nikoli okupanta. Nezrazujte lid."

Demonstranti, z nichž mnozí byli zahaleni v iráckých vlajkách a nesli zelené šíitské prapory, volali: "Ne Americe, ne ďáblu, raději zemřeme, než bychom ustoupili Americe, odejděte z Iráku!"

Američané museli ustoupit

Koaličním armádám v Iráku vyprší mandát OSN 31. prosince. Má jej nahradit nová irácko-americká smlouva, která stanoví podmínky, za nichž budou moci Američané v Iráku působit. Iráčtí vyjednávači přinutili americkou stranu k mnoha ústupkům, například v otázce konkrétního data stažení. Je jím konec roku 2011, pokud irácká vláda nepožádá o prodloužení.

Iráčané také nepřistoupili na neomezenou imunitu Američanů před iráckými zákony. Podle iráckého práva budou souzeni ti, kdo se mimo službu a mimo svou základnu dopustí závažných trestných činů.

Americký ministr obrany Robert Gates už začal návrh dohody konzultovat se členy Kongresu. V Iráku má dohoda mnoho odpůrců mezi šíity i sunnity. Premiér Núrí Málikí je šíita a přeje si, aby parlament dohodu schválil do konce roku. Pozorovatelé ale upozorňují, že bude-li se o to pokoušet přes všeobecný odpor, čeká ho politická izolace. Nejvlivnější šíitský hlas v Iráku patří velkému ajatolláhovi Alímu Sistánímu. Ten řekl, že je pro jakoukoli dohodu s USA třeba získat všeobecnou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám