Hlavní obsah

Irácký premiér oznámil konec Islámského státu

Mosul/Bagdád
Aktualizováno

Předseda irácké vlády Hajdar Abádí podle agentury Reuters vyhlásil konec Islámského státu poté, co se irácké ozbrojené síly ve čtvrtek zmocnily trosek mešity an-Núrí v Mosulu, kde byl samozvaný chalífát přesně před třemi lety vyhlášen. Podle reportéra kurdské agentury Rudaw se v mosulském Starém městě stále bojuje. Irácké úřady čekají, že boje ve městě skončí během několika dnů.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Letecký záběr na zničenou oblast u mešity v Mosulu

Článek

„Vidíme konec falešného státu Daíš (arabská zkratka pro Islámský stát), osvobození Mosulu to prokázalo,“ oznámil Abádí na Twitteru a dodal, že boj bude pokračovat. „Nepolevíme, naše skvělé síly přinesou vítězství,“ uvedl.

Jeho tvrzení lze ale vztáhnout nanejvýš k území Iráku, protože radikálové z hnutí Islámský stát v Sýrii stále ovládají města Rakka a Dajr az-Zaur a další území. Navíc i v samotném Iráku je ještě pod kontrolou IS město Tal Afar a oblast okolo Havídži.

Pokud jde o Rakku, která je největší baštou Islámského státu v Sýrii, ohlásily síly arabsko-kurdské aliance, že ji plně obklíčily a odřízly všechny únikové cesty z města.

Abádí konec IS oznámil několik hodin po dobytí areálu odpálené mešity an-Núrí a poté, co společné irácké velitelství oznámilo, že byla osvobozena čtvrť Sandžchána ve Starém městě. Ofenzíva byla zahájena ráno, mešitu se podařilo ovládnout dopoledne a odpoledne i přilehlé ulice.

Irácké síly po dobytí mešity oznámily, že obsadily ještě jednu mešitu Umar Asvád ve oblasti Báb Džadíd, i kostel Saa'a, uvedl server IraqiNews.

„Oslavujte konec IS”

Mluvčí velitelství iráckých sil Jahja Rasúl ještě před Abádího vyjádřením uvedl, že „vojensky“ byl IS poražen v celém Mosulu, i když tam v kapsách odporu zůstávají ještě desítky radikálů. Vyzval irácký lid, aby oslavil konec extremistů ve městě. [celá zpráva]

„V Mosulu už není žádná oblast kontrolovaná teroristy,“ řekl mluvčí protiteroristických sil Sabah Numán a upřesnil situaci ukrývajících se bojovníků: „Jsou přítomni ve dvou oblastech, ale nemají je pod kontrolou.“

Boje byly tvrdé, iráckým silám trvalo týden než překonaly posledních padesát metrů k mešitě.

Dalším cílem bude Tal Afar

V Iráku se očekává, že po vyčištění Mosulu budou následovat operace proti enklávám IS v Tal Afaru a v Havídži i na západě provincie Anbár u syrských hranic, kde má IS své kořeny.

Elitní jednota IS v noci na čtvrtek napadla jednotky irácké 15. divize u vesnice Abú Kadúr v západní části provincie Ninive, uvedl syrský provládní web Al-Masdar News. Útočníci ale byli odraženi a museli za úsvitu utéci do Tal Afaru. Několik jich zahynulo. Dalších sedmdesát jich bylo údajně zabito po náletu iráckých letadel. Zatím ale 15. divize nepostupuje, i když před čtrnácti dni osvobodila při rychlé akci 12 vesnic.

Koalice podporovaná Spojenými státy se zároveň „zmocnila oblasti jižně od Eufratu, čímž odřízla poslední cestu, kterou IS mohl využít ke svému stažení z Rakky”, sdělil podle AFP Ramí Abdar Rahmán, ředitel syrské exilové organizace SOHR, která situaci v Sýrii monitoruje z Londýna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám