Hlavní obsah

Irácké jednotky osvobodily třetinu východního Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Irácké ozbrojené síly vytlačily oddíly radikálního Islámského státu už z více než třetiny východní části Mosulu. Podle agentury AFP to na tiskové konferenci řekl mluvčí ministerstva vnitra Saad Maán. Reagoval tak na dohady, nakolik už irácká armáda postoupila při osvobozování druhého největšího města Iráku, kterého se radikální džihádisté zmocnili už před dvěma lety.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Tank irácké armády

Článek

Stovky iráckých civilistů v úterý osvobozených východních obvodech města čekaly ve frontách na jídlo. Zásoby potravin ale rychle docházejí, uvedla agentura AP. O jídlo se nyní proto s místními obyvateli dělí i příslušníci armády.

Jak uvedl jeden z iráckých důstojníků, ve třech oblastech východního Mosulu, které byly předchozí den ještě dějištěm intenzivních bojů, čekalo na příděl jídla asi 700 lidí. „Je to pro nás problém, protože pro ně nemáme dost jídla. Čekáme, až nám další potraviny pošle vláda,” dodal.

Irácká armáda zahájila ofenzivu s cílem osvobodit Mosul 17. října. Druhé největší irácké město islamisté obsadili již v roce 2014. Do bojů je nasazeno na 100 tisíc vojáků, policistů, pešmergů a šíitských milicionářů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký vrtulník Apache v akci jižně od MosuluVideo: Reuters

Na začátku listopadu speciální oddíly vstoupily na východní mosulské předměstí, ale narazily na tvrdý odpor islamistů. Postupují pomalu, protože se obávají obětí mezi civilisty. Objevily se již informace, že radikálové používají místní obyvatele jako lidské štíty. Islamisté se rovněž důkladně opevnili, na vojáky nastražili množství výbušnin a podnikají i sebevražedné atentáty.

Iráčanům ze vzduchu pomáhá mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Jak uvedl mluvčí americké armády John Dorrian, koaliční nálety od začátku operace zničily 59 automobilů naplněných výbušninami určených pro sebevražedné útoky a přes 80 tunelů, které využívají islamisté k překvapivým útokům na irácké jednotky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám