Hlavní obsah

Irácká vláda splnila jen polovinu podmínek, tvrdí Bílý dům

– WASHINGTON
Novinky, BBC,

Irák podle zprávy Bílého domu splnil jen devět z 18 podmínek, jimiž Kongres vázal uvolnění dalších peněz na válku. Plyne to ze zprávy Bílého domu, která byla zveřejněna v pátek. Hodnocení irácké vlády ze strany Bílého domu je lepší než ze strany Kongresu.

Článek

Irácká vláda selhala jak v bezpečnostních otázkách, tak v politickém vývoji. Zpráva Bílého domu upozorňuje především na skutečnost, že se nepodařilo dostat pod kontrolu milice, které si vybudovaly především šíitské strany a nepodařilo se přijmout zákon o rozdělení příjmů z ropy. Nebyl ani zvýšen počet a úroveň iráckých ozbrojených sil tak, aby mohly jednat samostatně bez americké podpory. Nepovedlo se ani zabezpečit, aby iráčtí politici nepodrývali snahu zahraničních sil a neobviňovali je z krize v zemi.

Přes tyto výhrady ale Bílý dům vidí pokrok, například v tom, že i když se nepodařilo přijmout klíčový zákon o rozdělení příjmů z ropy, rozdělují se rovným dílem.

Podle zprávy Bílého domu naopak irácká vláda uspěla v devíti oblastech. Zejména se jí podařilo ustavit výbor na revizi ústavy a provést ji. Uspěla také v uzákonění debaasizace správy a ve vytváření poloautonomních oblastí. V řadě oblastí dokonce dosažené cíle překonala.

Zdůrazňování pokroku, zejména v bezpečnostní oblasti, na který poukazuje vrchní velitel amerických sil v Iráku generál David Petraeus, a oznámení o zahájení stahování má zlomit odpor demokratické většiny Kongresu proti financování války, uvádějí analytici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám