Hlavní obsah

Iráčanům se nedaří udržet Bajdží, znovu tam útočí na Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácká armáda s podporou šíitských milicí zahájila ve středu nový úder na město Bajdží na severu Iráku. Na sunnitské extremisty z Islámského státu tam útočí už poněkolikáté. Město s největší iráckou ropnou rafinérií v sousedství se jim totiž nedaří udržet.

Foto: Reuters

Příslušník irácké šíitské milice pálí z minometu u Bajdží

Článek

Vojáci a příslušníci milicí na město zaútočili od jihu a podle armádního mluvčího Muhammada al-Asadího už postoupili do jeho centra. Ofenzívu podle agentury Reuters podporují ze vzduchu irácké i americké letouny.

Foto: Thaier al-Sudani/Files, Reuters

Ropná rafinérie severně od Bajdží

Bajdží leží v blízkosti největší ropné rafinérie v Iráku a je jen zhruba 150 kilometrů od druhého největšího iráckého města Mosulu. Ten stejně jako Bajdží padl do rukou IS loni v červnu. Od té doby irácké síly Bajdží nejméně dvakrát dobyly zpět, ale zase o kontrolu nad ním přišly. Naposledy se o dobytí centra města psalo v červnu. [celá zpráva]

Zničená rafinérie

Armáda ve středu neinformovala, do jaké míry nejnovější ofenziva zasáhla i blízkou rafinérii.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Města, která ovládá nebo kde působí Islámský stát v Iráku a v Levantě

Místní bezpečnostní zástupce ale už v červenci Reuters prozradil, že ropné zásobníky i potrubí v rafinérii jsou nenapravitelně zničené, zatímco zařízení pro zemní plyn a místní elektrárna utrpěly menší škody.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám