Hlavní obsah

Iráčané zaútočili na konvoj vůdce Islámského státu Bagdádího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Irácké letectvo prý zasáhlo konvoj vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího v provincii Anbár na západě Iráku. K útoku došlo v neděli ráno, uvedly podle agentury Reuters ve společném prohlášení irácké bezpečnostní síly.

Vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí

Článek

„Irácké vzdušné síly bombardovaly konvoj teroristy abú Bakra Bagdádího v době, kdy mířil do Karably, aby se tam setkal s veliteli Daíš (arabský akronym Islámského státu, pozn. red.),“ uvádí prohlášení mediálního odboru, který zastupuje irácké ministerstvo vnitra, obrany a polovojenské jednotky.

Útok na konvoj byl provedený ve spolupráci s tajnými službami iráckého ministerstva vnitra a vojenských poradců Američany vedené koalice.

„Místo setkání (velitelů IS) bylo také bombardováno a mnoho předáků skupiny bylo zabito a zraněno. Osud vraha Bagdádího není známý a byl z místa odvezen. Jeho zdravotní stav je nejasný,” dodali Iráčané v prohlášení.

Zasažení konvoje ale nebylo potvrzené z jiných než iráckých bezpečnostních zdrojů.

Boj i bez Bagdádího

Stoupenci islamistů se ihned na Twitteru za Bagdádího a jeho hnutí postavili s tím, že i kdyby byl zabit, jím vytvořený chalífát by existoval dál.

„Kdyby, hypoteticky, se náš šajch Bagdádí, ochraňuj ho Bůh před vším zlem a nebezpečím, stal mučedníkem, myslíte si, že by chalífát skončil? Že bychom odešli?” napsal jeden z Bagdádího příznivců.

Podobně hovořil i jeden z islamistických bojovníků, se kterým telefonicky hovořila agentura Reuters. Uvedl, že nedokáže potvrdit, zda byl šéf IS v zasaženém konvoji. Jak ale dodal, skupina bude pokračovat ve svém boji, ať už bude osud jejich vůdce jakýkoli.

„I kdyby se stal mučedníkem, tak Islámský stát to nijak nezasáhne. Ztratíme vůdce, máme ale tisíc takových Bagdádích,” dodal.

Bagdádí patří k nejhledanějším teroristům světa. Spojeného státy na jeho dopadení či smrt již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset miliónů dolarů (přes 240 miliónů Kč).

Bagdádí v čele Islámského státu vyhlásil v červnu 2014 chalífát. Jeho hnutí dobylo rozsáhlá území v Iráku a Sýrii.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Zprávy o údajném úmrtí nebo zranění Bagdádího se objevily v minulosti už několikrát. Letos v dubnu íránská média uvedla, že Bagdádí byl těžce zraněn, nemůže se hýbat a vedení IS převzal jeho zástupce a bývalý učitel fyziky Abú Alá Afri. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám