Hlavní obsah

Invaze? Pustím do Evropy miliony běženců, vyhrožuje Erdogan

Ankara
Aktualizováno

Pokud evropské země označí vojenský útok na severu Sýrie za invazi, Ankara pošle do Evropy 3,6 milionu syrských běženců. Napsala to agentura Reuters s odkazem na slova tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrské obyvatelstvo prchá z napadeného Rás al-AjnuVideo: Reuters

 
Článek

„Není nic lehčího než otevřít brány a pustit 3,6 milionu uprchlíků do Evropy ,“ řekl Erdogan v projevu zákonodárcům z jeho strany AKP.

Turecký prezident podle vládního listu Daily Sabah odmítl kritiku invaze do Sýrie, ať už přichází odkudkoliv: „Turecko bude ignorovat kritiku operace Jaro míru, která byla zahájena proti teroristickým elementům, včetně zahraničních, které se volně pohybují po Sýrii. ”

„Oni nejsou upřímní, jen mluví,“ řekl o kriticích invaze a pustil se do dvou zemí: „Naléhám na Saúdskou Arábii, aby se podívala do zrcadla a vysvětlila, co provedla v Jemenu. A Egypt nemůže taky nic říci. Umožnili, že demokraticky zvolený (islamistický prezident) Mursí zemřel od strádání u soudu.”

Arogantní diletant, skončili jsme. Erdogan se tvrdě pustil do německého šéfa diplomacie

Turecká invaze

Erdogan tvrdí, že obavy z útěku zajatých radikálů, kteří se nacházejí v táborech v Sýrii, jsou liché: „Turecko bude držet bojovníky IS, které je potřeba mít uvězněné, a další pošle do jejich zemí původů, pokud je přijmou.”

Pak se Erdogan chvástal úspěchy v boji proti terorismu. „Turecko v posledních čtyřech letech zlikvidovalo 16 000 teroristů, 7 500 doma a 8 500 v zahraničí,“ řekl, aniž by upřesnil o koho jde. Za teroristy jsou mnohdy označování odpůrci jeho režimu. Zmínil, že Turecko deportovalo 7 600 lidí spojených s Islámským státem ze 102 zemí a zabránilo vstupu 77 000 podezřelých ze 151 zemí. 

Foto: Murat Kula/presidential Press Of, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

První den ofenzivy si Turecko chválí. Podle Ankary byly obsazeny vybrané cíle a zahynulo 109 teroristů. Za teroristy označuje Turecko Kurdy. Cílem útoku je podle Turecka vytvořit na severu Sýrie bezpečností zónu, kam by mohli být uprchlíci přesídleni.

Během středečních útoků v pohraničním městě Kámišlí podle kurdských zdrojů turecká armáda zasáhla část věznice, v níž je mnoho zajatců z Islámského státu. Zajatce z táborů se chystají odvézt Spojené státy, New York Times tvrdí, že je v táborech asi 90 tisíc mužů, žen a dětí. "Odvážíme nejnebezpečnější bojovníky IS pryč a umísťujeme je do zabezpečených míst," cituje list prezident Donalda Trumpa. Dříve tvrdil, že odpovědnost za vězně ponese Turecko.

Poslanci odsoudili tureckou invazi i brutální vraždu kurdské političky

Turecká invaze

Reklama

Výběr článků

Načítám