Hlavní obsah

Húsíové vystřelili z Jemenu další raketu na Saúdy, palbu přeruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Vzbouření šíitští Húsíové vypálili v noci na pondělí z Jemenu další balistickou raketu na Saúdskou Arábii. Oznámili, že jde o odvetu za nálet a pokus narušit hranici do provincie Hadždža. Současně však jejich vůdce Muhammad Alí Húsí slíbil, že se přestanou vypalovat rakety, aby bylo možné dosáhnout míru, uvedly agentura AP a televize ABC.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Húsíové v Jemenu

Článek

Húsí řekl, že vzbouřenci podporovaní Íránem jsou připraveni přestat vypalovat na Saúdskou Arábii rakety a útočit na ni pomocí dronů, aby splnili požadavek zvláštního vyslance OSN Martina Griffithse. „Jsme připraveni zmrazit a ukončit vojenské operace na všech frontách, abychom dosáhli míru,“ řekl Húsí, přičemž jmenovitě zmínil rakety. Vydal i nařízení neútočit.

V projevu současně obvinil USA, že stojí za agresí proti Jemenu, jak označuje působení arabské koalice podporující legálně zvoleného jemenského prezidenta.

Griffiths na Ttwitteru napsal, že vítá rozhodnutí Húsíů zastavit útoky na arabskou koalici. Zároveň vyjádřil naději, že znesvářené strany konfliktu se budou ovládat a vytvoří tím prostředí potřebné pro politické rozhovory.

Vypálení balistické rakety oznámilo ministerstvo obrany vzbouřenců. Jejich televize Masíra uvedla, že šlo o odpověď na nálet Saúdské Arábie.

Souhlas s jednáním ve Švédsku

Griffiths v pátek oznámil, že vzbouřenci i vláda podporovaná Saúdy vedenou arabskou koalicí souhlasili s účastí na rozhovorech ve Švédsku, které mají vést k ukončení konfliktu. Oznámení přišlo poté, co oslábly boje o přístav Hudajdá, který drží rebelové a přes nějž jim proudí většina zásob. Arabská koalice se jej navzdory výzvě USA pokusila začátkem listopadu opět dobýt. V dalších oblastech Jemenu ale boje pokračují. [celá zpráva]

S jednáním souhlasí jemenský prezident Abd Rabbú Mansúr Hádí. Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán prohlásil, že podporuje politické řešení konfliktu, ale v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN požaduje, aby se vzbouřenci stáhli ze všech velkých měst, která ovládli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám