Hlavní obsah

Hrdinný pes Conan se vrhl na Bagdádího, ten se pak odpálil

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

K likvidaci abú Bakra Bagdádího přispěla významnou měrou zrada jeho bezpečnostního poradce, který předával informace kurdské milici SDF. Podle listu The Washington Post právě on dostane většinu z 25 milionů dolarů vypsaných na hlavu samozvaného chalífy Islámského státu (IS). Na samotném zásahu měl velký podíl pes Conan, který se na Bagdádího vrhl. Muž se poté odpálil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry místa, kde zemřel abú Bakr BagdádíVideo: Reuters

 
Článek

Plánování operace začalo ve středu a snahou bylo Bagdádího dopadnout živého. Akci podnikly 26. října elitní síly Delta a 75. pluk Rangers. Použiti byli i psi.

Bagdádí chcípl jako pes, potvrdil smrt šéfa Islámského státu Trump

Amerika

Po obklíčení komplexu budovy speciální síly vyzvaly jeho obyvatele, aby se vzdali. Vyšel asi tucet dětí s několika dospělými, ale Bagdádí zůstal uvnitř. Po explozi a přestřelce pronikli příslušníci speciálních sil do domu. Na Bagdádího, který se třemi dětmi utekl do tunelu, poslali psy. Samozvaný chalífa odpálil na svém těle nálože, když se na něj jeden pes vrhl.

Podle amerického deníku Newsweek jde o pětiletého belgického ovčáka druhu malinois jménem Conan. Při explozi byl lehce zraněn a už se vrátil zpět do služby.

Exploze zabila chalífu i jeho tři děti.

Foto: ČTK/AP

Pes, který byl zraněn při útoku na Bagdádího

Hlava Bagdádího byla nedotčená, a tak byla jeho identita jasná ještě před provedením polního testu DNA. Jeden z příslušníků speciálních sil proto mohl říci: „Koukám na něj. Je to Bagdádí. Bingo.”

Při operaci zemřely i dvě Bagdádího manželky a také někteří další lidé. Těla nebyla vyzvednuta, protože mnozí zasypaní na sobě měli vesty s náložemi.

Muž dostane většinu odměny

Klíčový zdroj informací pro plánování samotné operace představoval sunnitský Arab z Bagdádího okolí, jehož národnost nebyla zveřejněna. Právě on zřejmě dostane velkou část odměny ve výši 25 milionů dolarů. Muž organizoval přesuny Bagdádího po Sýrii, a dokonce dohlížel na stavbu domu, kde se Bagdádí skrýval. Aby nebyl odhalen, předával informace v malém náklaďáčku převážejícím zeleninu.

Muž byl přítomen na místě i v době útoku, jak to už dříve uvedly kurdské zdroje ze Syrských demokratických sil (SDF). Předával souřadnice.

Bagdádího odhalili díky ukradeným spodkům

Blízký a Střední východ

Z oblasti byl odvezen dva dny po útoku i s rodinou.

Podle amerických představitelů Bagdádího muž zradil poté, co jeden z příslušníků Islámského státu zabil jeho příbuzného. Přešel na druhou stranu, protože „ztratil důvěru v Islámský stát“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hlava teroristické organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí

Muž byl nejprve ve spojení se Syrskými demokratickými silami, které sehrály klíčovou roli v porážce Islámského státu. Kurdové pak předali jeho řízení do rukou amerických agentů, kteří strávili dlouhé týdny ověřováním, zda je zdroj věrohodný. Obávali se opakování tragédie z afghánského Chóstu, kdy Jordánec slíbil informace o vedení al-Káidy. Během schůzky v roce 2009 ale odpálil nálož, kterou měl u sebe, a zabil sedm amerických zpravodajských důstojníků.

Atentátník zabil na základně v Afghánistánu agenty CIA

Svět

Složité pátrání v Idlibu 

K průlomu ve stíhání Bagdádího došlo v létě, kdy se pátrání soustředilo na Idlib, o němž se původně nepředpokládalo, že by tam samozvaný chalífa Ibrahim mohl být, protože ho ovládaly konkurenční džihádistické organizace. Působit tam však bylo složité, uvedl jeden americký představitel: „Nikdo se tam nemůže dostat. Rusové kontrolují vzdušný prostor.“

Americké a francouzské týmy však pracovaly na tom, aby tam Bagdádího zkusily lokalizovat, přičemž používaly nejmodernější technologie. Zaměřily se na městečko Bariša na severu Idlibu, kousek od tureckých hranic, kam se Bagdádí přesunul do přísně střeženého komplexu propojeného tunely.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr vesnice Bariša, u níž se skrýval abú Bakr Bagdádí

Na dopadení Bagdádího se pracovalo roky s půltuctem partnerů a spojenců. Úsilí se zvýšilo, když začali Američané spolupracovat s Kurdy a vysílali do Sýrie skupiny příslušníků speciálních sil. Velkého úspěchu dosáhli, když v roce 2016 zabili hlavního propagandistu IS abú Muhammada Adnáního nebo když se zmocnili muže, který měl na starosti chemické zbraně. Bagdádí ale představoval těžší oříšek, protože se často stěhoval a nepoužíval mobilní telefony ani jiná zařízení, jež lze vystopovat.

Pentagon potvrdil smrt mluvčího Islámského státu

Blízký a Střední východ

„Nepamatuju si, kolikrát jsme měli pocit, že ho dostaneme. Posledních pár měsíců jsme cítili, že to do sebe zapadá, ale až tento měsíc jsme měli pocit jako: ok, je čas to uskutečnit,“ řekl jeden z lidí spojených s operací. Načasování bylo ovlivněno obavami, že se Bagdádí může zase přesunout. Kurdové mluvili o tom, že by se měl přemístit do Džarábulusu.

Islámský stát může přežít

Jaký dopad bude mít smrt Bagdádího na existenci Islámského státu, zatím není jasné. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa se podařilo zabít i jeho nástupce.

Expert Ibrahim Maraši ale v analýze na serveru Middle East Eye upozornil, že Islámský stát se už ocitl i v horší situaci po zabití svých dvou vůdců v roce 2010, kdy mu zbývalo jen 700 lidí. Tehdy se stal Bagdádí jeho novým vůdcem.

Upozorňuje, že nyní má podle srpnové zprávy amerického ministerstva obrany stále 14 000 až 18 000 bojovníků, byť neaktivních. I když by bylo číslo nadsazené, je to pořád více než oněch 700.

Zmínil, že nebezpečí znovuzrození IS je reálné, dokud se nestabilizuje situace v oblasti. Maraši dodal, že IS vznikl po americké invazi do Iráku v roce 2003 a obnovil se po propuknutí syrské občanské války v roce 2011. Syrská válka však stále neskončila, Idlib je plný džihádistů a v Iráku propukly masové nepokoje.

Reklama

Výběr článků

Načítám