Hlavní obsah

Homosexuálové zaslouží popravit, řekl íránský poslanec

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Homosexuálové zaslouží mučit a popravit, řekl íránský poslanec Mošen Jahjáví britské poslanecké delegaci během společného květnové setkání. Stal se tak nejvýše postaveným íránským politikem, který připustil, že v jeho zemi homosexuály perzekuují. Informoval o tom britský deník The Times s odkazem na svědectví britských poslanců.

Článek

Jahjáví během soukromých rozhovorů s Brity řekl, že "není problém, když se homosexuální praktiky provozují v soukromí. Pokud se tak ale děje na veřejnosti, homosexuálové "by měli být mučeni," dodal s opravou, že nechtěl říct mučeni, ale popraveni. Podle listu íránský poslanec argumentoval, že homosexualita je proti lidské přirozenosti. "Lidé se mají množit, homosexuálové se nemnoží," dodal Jahjáví. 

Západní svět opakovaně kvůli popravám Írán kritizuje. Teherán nařčení odmítá. Prezident Mahmúd Ahmádínežád dokonce v září při setkání s newyorskými studenty prohlásil, že v jeho zemi žádní homosexuálové nejsou.

Podle britského ministerstva zahraničí diskriminuje Írán nejen sexuální menšiny a osoby dopouštějící se nevěry, ale i ženy. Dokládá to případem ženy z města Gorgan, která otěhotněla po styku s bratrem. Zatímco muž byl po vyjádření lítosti zproštěn viny, žena byla v červnu popravena.

Popravy homosexuálů praktikuje podle pozorovatelů například také Mauretánie, Saudská Arábie, Súdán, Spojené arabské emiráty, Jemen a Nigérie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám