Hlavní obsah

Hizballáh a Írán se podílely na lednovém únosu amerických vojáků v Iráku

Novinky, CNN, BBC,
BAGDÁD/WASHINGTON

V Iráku byl dopaden vysoký představitel šíitských milicí Hizballáh, které působí především na jihu Libanonu a jsou napojené na Teherán. Podle pondělního vyjádření amerických úřadů hrál klíčovou roli v lednovém útoku v Karbale, při níž bylo pět amerických vojáků uneseno a zabito. Potvrdilo se tak vměšování radikálních šíitů z Íránu do iráckých bojů.

Článek

Odborník na výbušniny Alí Musa Dakdúk byl dopaden už v březnu, dlouho se však nedařilo odhalit jeho skutečnou identitu a poslání, protože předstíral, že je hluchý a němý. Když se ale podařilo odhalit jeho totožnost, promluvil.

Z jeho výpovědi vyplývá, že hrál klíčovou roli při útoku iráckých vzbouřenců na post americké armády v Karbale, při kterém bylo uneseno a následně zabito pět amerických vojáků. [celá zpráva] Útočníci tehdy projeli všemi kontrolami, protože měli americké uniformy, jeli v amerických vozech a mluvili anglicky. USA od počátku uváděly, že útok nese stopy íránského rukopisu. [celá zpráva]

Dakdúk, jenž byl jedním z vysokých velitelů Hizballáhu majícím na starosti speciální operace, je především oborníkem na nástražné výbušné systémy, jež si mezi koaličními vojáky vyžádaly nejvíce obětí. Přiznal, že spolupracoval s elitními íránskými speciálními jednotkami. Írán přitom vždy popíral, že by jeho revoluční gardisté působili v Iráku, kde měl vytvořit milice podobné Hizballáhu, jaký ovládá jih Libanonu.

Na útoku se podle Američanů také podílela Mahdího armáda radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra, jenž je známý antiamerikanismem. Její bývalý mluvčí Kaís Chazalí krátce před akcí Sadrovy milice opustil a vytvořil jednu ze speciálních útočných jednotek.

Počet civilních obětí v Iráku poklesl v červnu o třetinu

V červnu začala přinášet výsledky bezpečnostní operace, která byla zahájena už v únoru. Podle irácké vlády poprvé výrazně klesly počty civilních obětí o 36 procent na 1227 z květnových 1949. Asi o pětinu se snížil se i počet padlých amerických vojáků a skončily tak tři krvavé měsíce, kdy se počet obětí pokaždé pohyboval okolo stovky.

Američané ovšem až do června posilovali počty svých vojáků, okolo Bagdádu jich bylo od začátku roku rozmístěno dalších třicet tisíc. Poté zahájili další operaci s cílem vyčistit od vzbouřenců nejen Bagdád, ale také jeho širší okolí. [celá zpráva] Doposud operace přinášela jen dočasná krátkodobá zlepšení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám