Hlavní obsah

Historický mír mezi Izraelem a Emiráty? Stačilo pár dní a už se hádají

– Jeruzalém
Novinky, mso

Historická dohoda o navázání diplomatických vztahů, kterou před 12 dny oznámil Izrael se Spojenými arabskými emiráty (SAE), dostává povážlivé trhliny. Vzletnými frázemi popisovaná zářivá budoucnost naplněná oboustranně výhodnou spoluprací, ze které bude těžit celý svět, se už teď zasekla. Na sporu o dodávkách amerických zbraní.

Foto: Debbie Hill, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem

Článek

Bodem sporu se staly supermoderní stíhačky F-35, které chtějí SAE od USA koupit. Spojené státy by takovou významnou zakázku uvítaly. Poradce a zeť prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner řekl, že po podepsání mírové dohody mezi Izraelem a SAE je šance na transakci větší než předtím. Jenže to má háček.

Proti dodávkám vyspělých amerických zbraní komukoliv jinému v regionu se rázně staví Izrael. A má na to i jistou právní páku, když připomíná, že americký Kongres se po jomkipurské válce v roce 1973 zákonem zavázal k zachování „kvalitativního vojenského náskoku“ Izraele na Blízkém východě. Před prodejem zbraní izraelským sousedům musí Washington vždy zvážit postoj Jeruzaléma.

Historický den. Izrael naváže vztahy se Spojenými arabskými emiráty

Blízký a Střední východ

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua nyní tvrdí, že tento bod je stále platný a nic na tom nemění ani chystaná mírová dohoda se SAE. „V tomto bodě se naše pozice nezměnila,“ cituje izraelského premiéra server The Times of Israel.

Naštvané Emiráty zrušily trojstrannou schůzku

To naštvalo Emiráťany, kteří vzápětí oznámili, že ruší svou účast na průlomové trojstranné schůzce s Izraelci a Američany v New Yorku plánované na pátek, napsal izraelský server Walla. Navíc oznámili, že nepřijedou ani na chystaná jednání na vysoké úrovni, která se měla odehrávat v Jeruzalémě.

Krok má dát Netanjahuovi najevo zklamání, které v Abú Zabí zavládlo poté, co se izraelský premiér otevřeně vyslovil proti dodávkám amerických zbraní do SAE.

Zástupci Emirátů jsou také rozezleni z toho, že Netanjahu teď svým voličům tvrdí, že o chystané zakázce nevěděl. Podle nich to není pravda, Washington a Abú Zabí obchod rozjednaly už dávno před tím, než se začalo mluvit o normalizaci vztahů mezi SAE a Izraelem.

Američané kličkují

Americká diplomacie se teď snaží různě kličkovat, aby vyhověla oběma stranám. Ministr zahraničí Mike Pompeo při pondělí schůzce s Netanjahuem v Jeruzalémě uklidnil izraelského premiéra, že Spojené státy budou nadále ctít suverenitu Izraele ve vojenském vybavení na Blízkém východě.

Foto: Profimedia.cz

Stíhací letouny F-35

„Nicméně se SAE obchodujeme už dvacet let. Poskytli jsme jim mnoho vybavení a v tom chceme nadále pokračovat, aby také oni mohli bránit svůj lid,“ řekl Pompeo a odkazoval na Írán.

Stíhačky F-35, které Izrael má a po kterých prahnou Spojené arabské emiráty, jsou považovány za jedny z nejlepších vojenských letadel. Radary je nejsou schopné zachytit a mají výkonný palubní počítač, který je může spojit s jinými letadly na obloze.

USA zakázaly Turecku letouny F-35. Turci do nich ale dodávají díly

Blízký a Střední východ

Izrael v dohodě, kterou před necelými dvěma týdny se SAE podepsal, slíbil, že ukončí plány na anexi západního břehu Jordánu. Spojené arabské emiráty se stanou po Egyptu a Jordánsku teprve třetí arabskou zemí, která má diplomatické vazby s Izraelem.

Dohodu mezi oběma státy kritizovalo zejména Turecko a Írán. Nelíbí se jim, že SAE tímto „hodí přes palubu“ Palestince. Arabské země totiž dosud podmiňovaly uznání Izraele vyřešením izraelsko-palestinského sporu, což SAE touto dohodou obchází. Dosud se předpokládalo, že by jejich příkladu mohly následovat další země, například Bahrajn či Omán.

Reklama

Výběr článků

Načítám