Hlavní obsah

Hamás souhlasí s propuštěním uneseného izraelského vojáka Šalita

– Jeruzalém

Radikální palestinské hnutí Hamás, které minulý týden uzavřelo dohodu se soupeřícím umírněným Fatahem, dalo najevo, že zmírní podmínky pro propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita. Ten byl unesen v roce 2006. Uvedla to televize Al–Džazíra.

Foto: Reuters

Unesený izraelský voják Gilad Šalit na nedatovaném obrázku

Článek

Al-Džazíra uvedla, že Hamás souhlasí se základními podmínkami pro propuštění Šalita. Už to je velký krok vpřed, i když to neznamená, že bude propuštěn. Doposud všechna jednání v případu selhávala.

Egyptské zdroje izraelskému listu Ha´arec potvrdily, že Egypt, který dojednal dohodu mezi Hamásem a Fatahem [celá zpráva], také obnovil úsilí dosáhnout Šalitova propuštění. Současně ale uvedl, že žádná jednání o tomto tématu ještě zahájena nebyla.

Vysocí egyptští představitelé projevují značný optimismus ohledně možné dohody. Hamásu dali najevo, že si přejí rychle dosáhnout dohody. Egypt se snaží tlačit na hnutí, aby zmírnilo své postoje, takže by se dala dohoda uzavřít.

Gilad Šalit
zajat byl 25. června 2006, v té době mu bylo 20 let a měl hodnost desátníka. Kromě izraelského má také francouzské občanství, do jednání o jeho propuštění se proto zapojila i Evropská unie.Hamás neumožnil pracovníkům Červeného kříže Šalita prohlédnout, nicméně uveřejnil videozáznam, který dokazuje, že mladík je stále naživu.Pro Izraelce je Šalitovo zajetí citlivou otázkou. Všichni si přejí propuštění svého spoluobčana, nicméně jsou rozdělení v názoru, zda se tak má stát za podmínek stanovených Hamásem, tedy propuštění stovek palestinských vězňů z izraelských vězení. V nedávném průzkumu se 69 procent Izraelců vyslovilo pro přijetí dohody, zatímco 22 procent upřednostňuje zajištění bezpečnosti občanů židovského státu.

Výměnou za Šalita by byly propuštěn stovky palestinských vězňů, Hamás ale požadoval i propuštění některých radikálů, kteří stojí za atentáty.

Podle egyptských zdrojů je pravděpodobné, že Hamás zmírní postoj, protože si potřebuje vylepšit tvář před Palestinci před palestinskými volbami, navíc oslabilo vojenské křídlo hnutí, které se stavělo proti Šalitovu propuštění.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Je možná, že se o palestinských podmínkách brzo bude jednat i s Izraelem, protože do Káhiry má jet nový izraelský vyjednavač v cause Šalit, jimž je David Meidan.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael nabídl Hamásu příměří

Izrael nabídl příměří palestinskému Hamásu, pokud radikálové z tohoto hnutí zastaví raketovou palbu na izraelské území. Nová vlna násilí trvá od čtvrtečního...

Hamás a Fatah se domluvily na přechodné vládě

Soupeřící palestinská hnutí, mezinárodně uznávaný Fatah a radikální Hamás, ve středu podepsala dohodu o smíru, která obsahuje závazek vytvoření přechodné vlády...

Hamás podepsal s Fatahem dohodu o usmíření

Největší palestinské strany Fatah a Hamás ve středu v Káhiře slavnostně podepsaly dohodu o usmíření. Už dříve domluvený dokument podepsali předseda Fatahu...

Výběr článků

Načítám