Hlavní obsah

Haaretz: Uneseného vojáka Šalita převezou do Egypta

– Jeruzalém
Novinky, Tomáš Reiner

Izraelský voják Gilad Šalit, kterého před třemi lety v pásmu Gazy unesli palestinští povstalci, bude v nejbližších dnech převezen do Egypta. S odkazem na nejmenovaného evropského diplomata to v pátek uvedl izraelský server Haaretz. Přesun Šalita má být součástí výměny zajatců mezi Izraelci a Palestinci.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Žena u hraničního přechodu Erez demonstruje za propuštění Gilada Šalita. Nápis v hrebejštině na jejích ústech hlásá: Zachraňte mne.

Článek

Zprávu potvrdil palestinský zdroj, zatímco izraelská vláda se podle Haaretzu k ní odmítla vyjádřit. O výměně Šalita za některé prominentní zajatce z řad palestinského hnutí Hamás se jedná přes rok a Haaretz už jednou před únorovými předčasnými volbami napsal, že Šalit bude během nejbližších dní na svobodě.

Volby však vynesly do premiérského křesla Benjamina Netanjahua a do funkce ministra zahraničí Avigdora Liebermana, kteří přes vzájemné animozity oba razí vůči Palestincům tvrdší linii. Hamás navíc požadoval propuštění skupiny osob, které se v minulosti podílely na pumových útocích proti izraelským civilistům, což dohodu komplikovalo. Měnící se kurs naznačilo úterní propuštění bývalého předsedy palestinského parlamentu a člena Hamásu Azíze Duvajka, i když ten patřil k umírněnějším.

Podle Haaretzu má být Šalit předán egyptským zpravodajským službám a budou ho smět navštívit jeho rodiče. Do Izraele se vrátí až po dohodě o propuštění zadržovaných členů Hamásu. Hnutí chce zpět přes 400 lidí.

Gilada Šalita unesli v pásmu Gazy při přeshraničním izraelském výpadu. Ve čtvrtek tomu byly přesně tři roky. Další dva vojáci při tom zemřeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám