Hlavní obsah

Francouzský prezident nevyloučil vojenský zásah v Sýrii

Novinky, rei

Po pátečním masakru v syrském městě Húlá se opět ozvaly hlasy volající po vojenském zásahu proti režimu prezidenta Bašára Asada. Intervenci v úterý nevyloučil francouzský prezident Francois Hollande, americký prezident Barack Obama ji naopak odmítl.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande

Článek

"Ozbrojená intervence" není podle Hollanda vyloučena, ovšem za podmínky, že ji posvětí Rada bezpečnosti OSN. Hollande dodal, že situaci v Sýrii probere při pátečním setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem v Paříži. Rusko je však zásadním Asadovým spojencem a náměstek šéfa ruské diplomacie také podle televize SkyNews uvedl, že Moskva zásah v Radě bezpečnosti nepodpoří.

Ani vláda amerického prezidenta Obamy nenahlíží na vojenský zásah jako na nejšťastnější řešení. Mluvčí Bílého domu Jay Carney znovu zopakoval, že USA jsou proti přímé intervenci. "Vedlo by to ještě k většímu krveprolití," argumentoval Carney. Washington ovšem podporuje syrskou opozici, které nedávno přes prostředníky mimo jiné začal dodávat protitankové střely.

Boje v Sýrii se vlečou od loňského března a podle OSN si vyžádaly přinejmenším 9 000 mrtvých. Masakr v Húlá, při němž bylo postříleno přes sto lidí včetně dětí a žen, vyvolal na Západě pobouření. Kanada označila čin za hyenismus, Austrálie za brutální zločin, Španělsko hovoří o nepřijatelné represi. Německo, Francie, Velká Británie, USA, Kanada, Austrálie, Nizozemsko, Belgie, Švýcarsko, Španělsko a Bulharsko rovnou vyhostily syrské diplomaty. ČR zatím podobný krok nechystá, informovala ČTK.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry pátečního masakru v syrském HúláVideo: Reuters

Masakr odsoudil také bývalý generální tajemník OSN a zvláštní vyslanec pro Sýrii Kofi Annan, který po pondělní návštěvě Damašku prohlásil, že je zděšen.

Syrská vláda tvrdí, že krveprolití v Húlá stejně nezpůsobila armáda, ale teroristé. Také ruský ministr zahraničí upozornil, že oběti jsou výsledkem akcí obou stran. Jeho britský protějšek William Hague uvedl, že to jeho vláda nepopírá, nicméně za viníka masakru v Húlá označil vládní síly. Komentátoři upozorňují, že v Húlá umírali sunnité, což odporuje teorii, že by je zabíjeli sunnitští příslušníci Al-Káidy ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám