Hlavní obsah

Fotbalista Messi prý při hře vysílá signály syrské opozici, tvrdí prorežimní televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská televize Addúnija, která je věrná režimu Bašára Asada, odvysílala tento týden poněkud nestandardní reportáž. Tvrdí v ní, že fotbalista španělského klubu FC Barcelona Lionel Messi během zápasů naznačuje syrské opozici, kudy do země proudí zbraně.

Foto: ČTK/AP

Lionel Messi podle televize peče se syrskou opozicí.

Článek

Televize zprávu odvysílala naprosto vážně. Na hřiště, kde Barcelona loni v prosinci hrála utkání s Realem Madrid, promítla mapu Sýrie a tvrdila, že pohyb hráčů včetně Messiho naznačuje pohyb zbraní do země. Míč podle televize představoval zásilku zbraní, která do Sýrie přišla z Libanonu.

Stanice, která patří Asadovu bratranci, ale diváky vůbec nezatěžovala zdůvodněním, proč by něco podobného fotbalisté dělali.

"Nejdřív vidíme, jak se zbraně dostávají z Libanonu," komentoval moderátor Addúnije moment, kdy jeden fotbalista přihrál míč spoluhráčovi. "Poté (pašeráci) pokračují do Homsu a dávají zbraně dalším teroristům v Abú Kamálu," řekl s odkazem na povstalecké bašty. Messiho poslední střela pak znamená úspěšné předání zásilky na určená místa ve východní Sýrii.

Ačkoli se takový výklad může zdát bizarní, paranoidní konspirační teorie jsou v tomto konfliktem hluboce rozdělené zemi zcela běžné, poznamenala agentura Reuters. Addúnija například v prosinci odvysílala dokument o tom, jak francouzští a američtí režiséři údajně pomohli postavit kopie náměstí syrských měst v Kataru, aby mohla arabská televize Al-Džazíra nafilmovat herce hrající protiasadovské demonstranty.

Takové fantazie jsou součástí Asadovy propagandy o tom, že již rok trvající povstání proti němu je zahraniční spiknutí. "Tenhle komplot rozdrtíme," prohlásil Asad v únoru, kdy povstalce označil za teroristy a sabotážníky. Boje v Sýrii si za rok vyžádaly přes 8000 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám