Hlavní obsah

Extremisté z Islámského státu zastřelili dvouletého chlapce, chtěl jen utéct

Bagdád

Při útěku z iráckého města Fallúdža, které má pod kontrolou hnutí Islámský stát, ozbrojenci zabili dvouletého chlapce. Střelba zasáhla do ramene i jeho matku, další syn a tři dcery mladší osmi let vyvázli bez zranění. Uvedla to ve čtvrtek humanitární organizace Norská rada pro uprchlíky (NRC), která pomáhá lidem prchajícím před boji v Iráku. Fallúdžu se již několik týdnů snaží dobýt irácká armáda.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Kouř po výbuších ve Fallúdži

Článek

Humanitární organizace odhadují, že ve městě, které islamisté ovládají už přes dva roky, uvázlo na 50 000 civilistů. Kolik lidí zahynulo při pokusu uprchnout z Fallúdže do bezpečí, není známo, poznamenala agentura AP.

Matka, která přišla o syna, utíkala z města již na pátý pokus. Jejímu manželovi se podařilo uprchnout o tři měsíce dříve, řekl jeden z příbuzných pracovníkům NRC. Při předchozích čtyřech pokusech ji vždy islamisté zadrželi a donutili vrátit se zpátky. V pondělí ve tři hodiny ráno se matka, její dva synové a tři dcery přidali k dalším obyvatelům a vydali se znovu na strastiplnou cestu z města.

„Museli jít asi hodinu vodními kanály využívanými v zemědělství, ponořeni po prsa, aby se vyhnuli bojovníkům,” popsal jejich příbuzný. „Děti byly rozrušené a necítily se ve vodě dobře, byly hlučné a tyto zvuky musely být slyšet ven. V té chvíli nejspíš upoutaly pozornost bojovníků, kteří zahájili palbu,” dodal.

Dvouletý chlapec byl mrtvý na místě, jeho matka silně krvácela a ostatní uprchlíci jí pomohli dostat se z vody.

Podle OSN uprchlo z Fallúdže od začátku operace irácké armády na konci května zhruba 42 000 lidí. Organizace Lékaři bez hranic či Norská rada pro uprchlíky odhadují jejich počet na 30 000.

Genocida vůči jezídům

Podle OSN se Islámský stát v Sýrii a Iráku dopouští genocidy vůči jezídům. Snaží se tuto komunitu čítající na 400 000 osob zničit prostřednictvím zabíjení, sexuálního otroctví a dalších zločinů.

„Genocida jezídů i nadále probíhá,” napsali vyšetřovatelé ve své 41stránkové zprávě. Světové velmoci vyzvali, aby se pokusily zachránit nejméně 3200 žen a dětí, které islamisté stále drží v zajetí často jako sexuální otroky. Zpráva mimo jiné popisuje fungování obchodů s otroky v Sýrii, kde jsou jezídské ženy a dívky prodávány islamistickým bojovníkům. Stíháním zločinců by se podle nich měl zabývat Mezinárodní trestní soud (ICC).

Islámský stát se zmocnil iráckého Sindžáru, kde většinu obyvatel tvořili jezídové, v srpnu 2014. Mnoho jezídů radikálové odvlekli, nutili je přestoupit na islám, odvedli stovky žen a dívek a řada civilistů se uchýlila do hor v okolí města nebo prchla do iráckého Kurdistánu. V náboženství jezídů se mísí řada vlivů od islámu přes křesťanství po zoroastrismus a příslušníci IS je označují za uctívače ďábla.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám