Hlavní obsah

EU si přeje vznik palestinského státu, uvedla v Gaze ministryně zahraničí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Všechny členské státy Evropské unie si přejí, aby vznikl stát Palestina. V Gaze to v sobotu řekla vysoká představitelka EU pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová, která je na návštěvě Izraele a palestinských území. Navštívila i pásmo Gazy, kde vládne radikální hnutí Hamás považované za teroristickou organizaci.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Federica Mogheriniová při návštěvě školy OSN v Gaze.

Článek

„Je třeba, aby existoval palestinský stát. To je náš cíl a tento názor sdílí celá Evropská unie,” řekla Mogheriniová. Svět podle ní nestrpí, aby se v Gaze znovu bojovalo, jako tomu bylo letos v létě.

V EU Palestinu nedávno uznalo Švédsko, před ním také Malta a Kypr. List The Wall Street Journal v pátek napsal s odvoláním na americké a evropské představitele, že k uznání Palestiny jako státu se připravují i další evropské země. „Nebudeme čekat věčně,” sdělil listu nejmenovaný evropský zástupce.

Izrael jednostranné kroky tvrdě odsuzuje

Britský parlament v říjnu symbolicky hlasoval a doporučil vládě, aby Palestinu uznala. Rezoluce s podobným požadavkem prošla v Irsku, o uznání Palestiny se začíná hovořit i ve Francii.

Izrael podobné jednostranné kroky tvrdě odsuzuje. Letní válka propukla poté, co bylo území Izraele ostřelováno z pásma Gazy. Při odvetných akcích zahynulo za 50 dní přes 2000 Palestinců.

Do Gazy ovládané radikálním hnutím Hamás se vydala Mogherinová navzdory pátečnímu incidentu, při němž vzplála auta a domy členů Fatahu. Jeho vedení z útoků obvinilo Hamás, s nímž nedávno sestavil společnou vládu.

Anketa

Podporujete vznik samostatného palestinského státu?
Ano
38,2 %
Ne
61,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1991 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám