Hlavní obsah

EU se chová jako šílenec, stěžoval si Netanjahu v uniklém rozhovoru s premiéry V4

Budapešť

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na jednání s premiéry zemí visegrádské čtyřky (V4) v Budapešti chování Evropské unie vůči své zemi charakterizoval jako šílené. Podle izraelského listu Haarec byla jeho slova ze setkání za zavřenými dveřmi nedopatřením přenášena do sluchátek čekajícím novinářům.

Foto: Balazs Mohai, ČTK/AP

Premiéři zemí visegrádské čtyřky a izraelský ministerský předseda Benjamin Netanjahu.

Článek

„Evropská unie je jediným sdružením zemí na světě, které si klade ve vztazích s Izraelem, který vyrábí technologie, politické podmínky. Jediné. Nikdo to nedělá,“ řekl Netanjahu podle listu Haarec premiérům Česka Bohuslavovi Sobotkovi, Slovenska Robertovi Ficovi, Maďarska Viktorovi Orbánovi a polské premiérce Beatě Szydlové. „Je to šílené,“ dodal.

Podle izraelského listu měl Netanjahu na mysli podmínky týkající se mírového procesu s Palestinci, které si Evropská unie údajně klade pro uzavření asociační dohody s Izraelem.

A vzkažte to ostatním

Premiérům zemí visegrádské čtyřky podle Haarecu v nedopatřením uniklém rozhovoru předseda izraelské vlády následně řekl, že by výsledkem středeční schůzky mohlo být mimo jiné to, že by mohli tlumočit jeho stanovisko dalším členům EU.

„Evropská unie podkopává svou bezpečnost tím, že podkopává pozici Izraele. Evropa podkopává svůj pokrok tím, že podkopává svoje napojení na izraelské inovace bláznivou snahou klást podmínky (dohody),“ řekl také Netanjahu.

Evropa podle ministerského předsedy židovského státu končí až v Izraeli. „Východně od Izraele už žádná Evropa není,“ řekl izraelský premiér. Jeho spolupracovníci následně odhalili, že se jeho vyjádření nedopatřením přenáší do sluchátek novinářů, a přenos ukončili, napsal Haarec.

V oficiálním vyjádření už izraelský premiér hovořil poněkud odlišně. Prohlásil, že je v zájmu Evropské unie a je v zájmu Izraele, aby posílily vzájemné vztahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám