Hlavní obsah

Erdogan varoval před bombardováním Idlibu, přinesl by masakr

Istanbul

Bombardování syrské provincie Idlib by znamenalo masakr. Řekl to podle deníku Hürriyet v noci na středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten rovněž prohlásil, že nadcházející summit, na němž se v pátek v Teheránu sejde se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, přinese pozitivní výsledky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Situace v Idlibu je pro Turecko klíčová. Dějí se tam kruté věci. Chraň bůh, jestli bude tato oblast pokropena raketami, bude to vážný masakr,” řekl turecký prezident. „Doufám, že budeme schopni předejít extremismu syrské vlády v tomto regionu,” řekl Erdogan s vyhlídkou na teheránský summit.

Foto: Novinky

Provincie Idlíb v Sýrii

Erdogan si rovněž před novináři postěžoval na to, že není naplňována podle původních očekávání dohoda mezi Tureckem a Spojenými státy o společném dohledu nad odchodem kurdských milic YPS ze syrského města Manbidž.

Neútočit, shodují se USA s Tureckem

O situaci v Sýrii spolu v úterý telefonicky hovořili ministři zahraničí Turecka a USA Mevlüt Çavuşoglu a Mike Pompeo. Bavili se o situaci v Sýrii, kde Rusko v úterý Rusko začalo bombardovat provincii Idlib, kontrolovanou odpůrci Damašku a radikály. Nálet si podle exilové organizace SOHR vyžádal 13 civilních obětí, uvedla agentura Reuters.

Syrská armáda podle OSN ofenzívu zatím o několik dní odložila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMEENTÁŘE: Turecká vojenská technika míří k hranicím se SýriíVideo: Reuters

Çavuşoglu a Pompeo se shodli na tom, že očekávaná syrská ofenziva v Idlibu by byla „nepřijatelnou, lehkomyslnou eskalací”, řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová. Podobně se vyjádřil i prezident Donald Trump. [celá zpráva]

Bílý dům později oznámil, že americká reakce v případě použití chemických zbraní bude „rychlá a náležitá”. Rusko opakovaně varovalo, že radikálové chystají provokaci za použití plynu. [celá zpráva]

Pastor dělí spojence 

Pompeo s Çavuşogluem hovořili také o kauze amerického pastora Andrewa Brunsona, který je v Turecku zadržován, což komplikuje vzájemné vztahy obou zemí.

Proti 50letému Brunsonovi, který byl před dvěma lety zadržen pro podezření z terorismu a špionáže, se nyní vede v Turecku soudní proces, v němž obviněnému hrozí trest až 35 let vězení. Pastor všechna obvinění popírá.

Washington uvalil v reakci na trvající zadržování pastora vůči Turecku cla, což vyvolalo další pád turecké liry.

Erdogan však podle listu Hürriyet v noci řekl, že Turecko nemůže splnit „protizákonné požadavky” ohledně propuštění Brunsona. Turecko podle Erdogana postupovalo zákonně a USA podle něj nedosáhnou pokroku v případu používáním hrozeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám